Jouw ziekenfonds in een notendop

Wat betekent een ziekenfonds precies voor jou? Hoewel het een verplicht gegeven is in België, speelt een ziekenfonds een onmisbare rol bij verschillende levensgebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om hierin de juiste keuze te maken.
Jouw ziekenfonds in een notendop

Een doktersbezoek

Een doktersbezoek is allicht het meest bekende voorbeeld waardoor je in aanraking komt met je ziekenfonds. Je bent ziek en je raadpleegt je dokter. Maar wie betaalt dit?
Het bedrag wordt betaald door verschillende partners: door werkgevers en werknemers via hun bijdragen aan de sociale zekerheid en door de federale overheid via subsidies.

Daarnaast betaal jij zelf ook een bijdrage, het zogenaamde remgeld. Meestal moet jij 25% van de kosten zelf betalen, de rest wordt teruggestort door de eerstgenoemde partners. Indien een bezoek €30 kost, dan betaal je €7,5 remgeld en jouw ziekenfonds betaalt maar liefst €22,5 terug.

Jouw ziekenfonds 

De kernfunctie van een ziekenfonds bestaat uit de terugbetaling van geneeskundige verstrekkingen en uitkeringen. Maar een ziekenfonds doet meer dan dat alleen. Zo komt Partena Ziekenfonds ook tussen wanneer je arbeidsongeschikt wordt of wanneer je als kersverse mama of papa een kleine spruit verwacht.

De lijst is heel wat langer dan je denkt! Maar vooraleer je van deze terugbetaling kunt genieten moet je wel aangesloten zijn. Naast het verplichte lidmaatschap heb ook je ook nog tal van aanvullende opties. Zo kun je je ook aansluiten voor een tand- of hospitalisatieverzekering. Naast financiële hulp bieden we als ziekenfonds ook advies en heel wat extra informatie, precies op maat van wat jij nodig nodig. 

Zeker niet vergeten 

Gegevens over jouw aansluiting bij een ziekenfonds moet je soms voorleggen, bij je dokter of bij de apotheker. Deze gegevens werden opgeslagen op je SIS-kaart, maar sinds 2014 wordt die geïntegreerd in de elektronische identiteitskaart. Zorg er dus voor dat je je identiteitskaart steeds bij je hebt. 

 


Wist je dat je via je ziekenfonds ook kunt rekenen op een betaalbare hospitalisatieverzekering? Ontdek er meer over in onze gratis infogids.


 

Lees ook

‘Nomenclatuur’ … wablieft?!

Als je een zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist …) raadpleegt, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ kun je vervolgens indienen bij je ziekenfonds, bijvoorbeeld Partena Ziekenfonds, om een terugbetaling aan te vragen.
11 september 2019

Alles kan beter, ook bij Partena Kinderopvang

Elke dag denken we bij Partena Kinderopvang na over hoe we onze werking zo vlot mogelijk kunnen laten verlopen, zodat de ouders én de kindbegeleiders kunnen vooropstellen wat het allerbelangrijkste is: het welbevinden van het kindje. Deze keer namen we daarbij het inschrijvingsproces onder de loep.

Partena kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!