NieuwsGezin
13 maart 2019

deel

Je geeft kleine kinderen best niet te veel rijst

Kleine kinderen in huis? Dan zet je best niet te vaak rijst op het menu. Die oproep doet de Hoge Gezondheidsraad (HGR), naar aanleiding van een studie over de risico’s van arseen in voeding voor baby’s en peuters. 

Wat is arseen?

Arseen is een zwaar metaal dat in onze voeding zit en onze gezondheid ernstig kan schaden. De stof zit vooral in rijst. Hoewel niet duidelijk is wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor baby’s en peuters, doet de Hoge Gezondheidsraad toch enkele aanbevelingen voor ouders. Want baby’s en peuters kunnen de toegelaten blootstellingsniveaus sneller overschrijden door hun beperkte lichaamsgewicht. 

De HGR raadt aan om:

  • … zetmeelbronnen niet enkel te vervangen door voedingsmiddelen op basis van rijst
  • … rijst te koken in een voldoende hoeveelheid water (6 keer zoveel water als rijst) en het kookwater weg te gieten voor je de rijst opdient
  • … niet regelmatig rijstkoeken als snack te geven
  • … borstvoeding, flesvoeding of koemelk niet te vervangen door rijstdranken

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad!

 

Lees ook

Onze kinderen worden ontdekkingsreizigers

Via spel laten we onze kinderen in de opvang als echte ontdekkingsreizigers ervaringen opdoen. Zo bieden we hen leerkansen en stimuleren we de ontwikkeling.  Spelen biedt onze kinderen dus heel wat kansen. Al vergeten  we daarbij uiteraard niet dat het uitgangspunt bij spel nog steeds plezier maken is.  In samenwerking met Speelmakers werjen we die visie verder uit bij Partena Kinderopvang.

Quarantaine met kinderen: een aantal tips

Het woord geeft ineens ook heel veel prijs van het gevoel die eraan vast hangt: afzondering en opsluiting.  En voor velen onder ons ook met kinderen. Na ondertussen een week in quarantaine laat de creativiteit het logischerwijs al wat afweten maar daar hebben wij een oplossing voor. Een aantal tips van ervaringsdeskundige Dana, kindbegeleidster bij Partena Kinderopvang.
Dana d'Hulst
Kindbegeleidster Partena Kinderopvang

Tieners en cannabis

Je tiener informeren over de risico’s van cannabisgebruik is vandaag geen overbodige luxe. Wat moet je als ouder weten over cannabis? Ontdek hier de meest gestelde vragen.