Interview met een kinderverzorgster

Een beroep met een grote meerwaarde

Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.

Een job met een roeping

Dana: Zo’n vijf jaar geleden kwam ik op de vacature voor kinderverzorgster terecht. Een crèche in de buurt zocht nog een collega en ik wilde dit beroep wel eens proberen. Ik solliciteerde en mocht meteen aan de slag!

Na anderhalf jaar had ik het idee dat het tijd werd voor iets nieuws startte ik bij een recruitment bureau. Hier hield ik het welgeteld 2 weken vol. Wat miste ik die kinderen hard! Gelukkig kon ik algauw aan de slag bij kinderdagverblijf Boskabouter, waar ik tot de dag van vandaag nog altijd heel graag werk.

Toch was het een goede zet om even iets anders te proberen, want dit heeft me doen inzien dat dit echt mijn droomjob is. Ik doe mijn huidige job nu nog veel liever dan voordien.

Een kindje dat de crèche verlaat zorgt voor een leeg plekje in mijn hart en dat kan door niets of niemand worden opgevuld.

Een beroep dat je niet onberoerd laat

Dana: Het unieke aan mijn beroep is dat je als kinderverzorgster vele eerste momentjes mag en kan meemaken. De eerste stapjes, de eerste woordjes, het eerste liedje zingen, … Je mag het allemaal meemaken vanop de eerste rij. Elke keer opnieuw doet het verwonderen en elke keer blijft het een erg speciaal moment. Dat zijn zaken die je nooit meer zal vergeten en dat neemt niemand nog van je af.

Bovendien bouw je een zeer hechte relatie op met de ouders. Je zorgt als kinderverzorgster namelijk voor hun allergrootste bezit, wat een zeer unieke band creëert tussen de kinderverzorger en de ouders.

Onthaalouder zijn houdt veel meer in dan een ganse dag met kinderen spelen.

Hoe verloopt zo’n dag op de crèche?

Dana: Bij kinderdagverblijf Boskabouter proberen we minstens één keer per dag een uitstapje te doen. Ook proberen we regelmatig een bezoekje te brengen aan de kinderboerderij in de buurt. Variatie vinden we erg belangrijk en we zorgen er dan ook voor dat er iedere dag een andere activiteit wordt ingepland. Daarnaast zijn onze voorleesmomentjes heilig en die doen we dan ook twee keer per dag. Op het einde van de dag voorzien we de ouders steevast van een uitgebreide briefing en kunnen we de dag met een voldaan gevoel afsluiten.

De grootste uitdagingen

Dana: Het is belangrijk dat we zowel de peuters als de allerkleinsten tijdens hun verblijf bij ons voortdurend kunnen blijven uitdagen. Interessante activiteiten verzinnen voor baby’s is hier het allermoeilijkst. Dit is dan ook iets waar we het meeste denkwerk in stoppen.

Verder is het enorm belangrijk dat je voor jezelf op tijd op de rem gaat staan. Je af en toe kunnen neerleggen bij zaken die niet liepen zoals je had gepland is niet altijd gemakkelijk en dit durf ik dan af en toe mee naar huis te nemen.

Partena Kinderopvang als partner

Dana: Samenwerken met Partena Kinderopvang betekent samenwerken met een groot team dat goed op de hoogte is van de taken van een kinderverzorger. Ze geven steeds goede raad geven feedback waar je van kan leren. Bovendien voorziet Partena in zeer nuttige bijscholingen zodat we continu kunnen bijleren.