De impact van sociale media en games op je kinderen

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen. Steeds meer ouders stellen zich vragen bij de schermtijd van hun kroost.
De impact van sociale media en games op je kinderen

Fortnite, Facebook, Snapchat, TikTok, ... Soms lijkt het wel of jongeren in een virtuele wereld leven. Zeker met een pandemie erbij die onze activiteiten aan banden legde, werd digitaal meer dan ooit het nieuwe normaal. Maar welke impact heeft dat op onze kinderen? Matthias Dewilde, expert in digitale verslavingsproblematieken bij jongeren, werpt er zijn licht op.

Wat trekt jongeren zo aan in sociale media en games?

“Voor jongeren zijn vrienden ontzettend belangrijk. Via sociale media missen ze niets, en krijgen ze de kans om erbij te horen. Ook de waardering die ze krijgen, door het aantal ‘likes’ bijvoorbeeld, is een boost voor hun zelfvertrouwen. Gamende jongeren zijn bovendien vaak prestatiegericht. Uitblinken op het scorebord is dan de drijfveer. Maar ook daar is een sociaal aspect aan verbonden: winnen, aanvaard worden en vrienden maken.”

Wat zijn de valkuilen van al die online platformen?

“Apps als Facebook of Snapchat zijn zo ontwikkeld dat je als gebruiker constant geprikkeld wordt om de app te openen. Dat kan verslavend gedrag mee in de hand werken, waardoor op termijn het online leven boven het echte primeert. Voor gamers is het risico gelijkaardig. Zeker introverte jongeren die online veel vlotter durven communiceren, kunnen zich steeds dieper in die veilige cocon terugtrekken. Als dat gebeurt kunnen ze hun sociale vaardigheden in het echte leven niet meer ontwikkelen, of zelfs verliezen. Door voldoende schermvrije momenten in te lassen voor je kind kan je hen die valkuilen helpen vermijden.”

Wanneer moet je als ouder ingrijpen?

“Als je kind problemen krijgt door zijn of haar online gedrag, is het aan jou als ouder om te helpen. Een jongere die zich thuis isoleert en alleen online functioneert, bijvoorbeeld. Maar ook subtielere signalen, zoals slechte schoolresultaten, prikkelbaarheid of oververmoeidheid kunnen het gevolg zijn van een overdaad aan gamen of sociale media. Het begrenzen van de schermtijd is dan nodig om je kind te helpen.” 

Wat doe ik als mijn kind hulp nodig heeft?

“Het online gedrag bekritiseren geeft je kind een schuldgevoel, met een vicieuze cirkel als resultaat. Uit schaamte kan je kind zich nog vaker – en bovendien ook stiekem – online terugtrekken. Als begripvolle ouder, kun je het gedrag efficiënter begrenzen. Je zult zien dat jullie afspraken over de schermtijden beter worden nageleefd als je kind zich begrepen voelt.”

Over Matthias Dewilde

Matthias Dewilde raakte 20 jaar geleden verslaafd aan games. Sinds zijn 30ste is hij ervaringsdeskundige en helpt hij ouders van en jongeren met een online problematiek. In zijn boek “Game Over” licht hij de problematiek van gameverslavingen bij jongeren uitgebreid toe.

Bel gratis naar de Luisterlijn 

Maak je je zorgen om het online gedrag van je kind? Of heb je andere zorgen? Bij de Luisterlijn kun je terecht voor een gesprek met een psycholoog. Als Partena-lid zijn de eerste 5 gesprekken gratis.

 

Artikel tags:

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...