Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

De Oost-Vlaamse Eline Roose werkt al 4 jaar als enthousiaste huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Helaas hield het coronavirus haar een maand aan de kant. Niet omdat ze getroffen was door het virus zelf, wél door de intussen overbekende maatregelen die huishoudhulp onmogelijk maakten. Maar vandaag staat ze er opnieuw. Klaar om haar trouwe klanten weer uit de nood te helpen! “Sommigen beschouwen me als familie. Supertof, natuurlijk!”
 
Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

Werken bij Partena Hulp in huis 

Prettige kennismaking, stel jezelf gerust even voor.

“Mijn naam is dus Eline Roose, 28 jaar. Ik woon in Ingelmunster en ben huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Ik ga langs bij mensen thuis om te poetsen. Ik doe ook de strijk, maar dat wordt mij eigenlijk niet zoveel gevraagd. Of de klanten mij soms helpen bij het poetsen? Niet echt, al is er iemand die strijkt als ik poets. Dat gebeurt wel vaker. Ze zeggen dan dat ze zelf meer zin hebben om iets te doen, omdat ze mij zien werken (lacht).”

Bij wie ga je zoal langs?

“Bij alle leeftijden, dus heel uiteenlopend. Echt leuk, want dat gaat van gezinnen met jonge kinderen tot mijn oudste klant van 84 jaar! Ze zijn trouwens niet allemaal aangesloten bij Partena Ziekenfonds. Ook leden van andere ziekenfondsen kunnen rekenen op onze diensten. Maar als klant van Partena Ziekenfonds betaal je sowieso geen halfjaarlijkse klantenbijdrage.”

Ik hoor ook vaak dat ik familie geworden ben. Sommige klanten zien me dus niet alleen als poetshulp. En dat is supertof, natuurlijk!

 

Hoe lang doe je deze job al?

“Zo’n vier jaar. Als ik terugkijk naar het eerste jaar, verloopt alles ondertussen een stuk makkelijker. In mijn eerste werkjaar leerde ik heel veel bij, vooral in het omgaan met klanten. Hierdoor heb ik vandaag met veel klanten een uitstekende band. De verstandhouding is immers met de jaren alleen maar verbeterd. Als je altijd bij dezelfde mensen langsgaat, krijg je automatisch de kans om een band te creëren. Ik hoor ook vaak dat ik familie geworden ben. Sommige klanten zien me dus niet alleen als poetshulp. En dat is supertof, natuurlijk!”

Meer dan een huishoudhulp

Wellicht ben je voor heel wat klanten nu ook een luisterend oor?

“Ik zou zelfs durven zeggen een halve psycholoog (lacht). Veel mensen, vooral alleenstaanden, kijken echt uit naar je bezoek. Ik heb bijvoorbeeld een aantal klanten die recent hun partner hebben verloren. En daar merk je echt dat ze er heel veel deugd van hebben wanneer je langskomt. Ze kunnen dan eens hun hart luchten. Je ziet, soms gaat het over méér dan poetsen alleen.”

En hun gemoedstoestand? Kunnen ze een beetje om met de hele coronasituatie?

“Je merkt wel dat het moeilijk is voor hen. Zo voelen de alleenstaanden zich toch wel eenzaam. Ook ouders hebben het zwaar, omdat hun kinderen niet naar school kunnen. En dus zijn hun dagen heel goed gevuld. Het merendeel heeft het dus wel lastig. Ze zitten een beetje vast en hopen dat alles snel weer normaal wordt, ook op het werk.”

Uitzonderlijke situatie door de corona maatregelen

Hoe zag jouw werkdag eruit voor deze ongewone coronatijden?

“Ik kom aan bij de klant en dan drinken we soms eerst samen een tasje koffie. Vervolgens trek ik mijn schort aan, neem ik mijn poetsgerief en vlieg erin.  Maar nu, in deze coronatijden, verloopt alles een beetje anders … Het begint al met de voorbereidingen in de wagen: handen ontsmetten, mondmasker opzetten, handschoenen aantrekken ... Soms geef ik bij het binnenkomen klanten een hand, een zoen of zelfs een knuffel. Maar tegenwoordig kan dat uiteraard niet meer en is het afstand houden. Eerst was het een beetje zoeken, maar de aanpassingen verliepen eigenlijk heel vlot. Je merkt ook aan de mensen dat ze de klik hebben gemaakt. Ze beseffen heel goed dat ze nu even moeten opletten en zich aan de maatregelen houden.”

Had je schrik om op bezoek te gaan?

“De eerste twee weken had ik het toch wel lastig. Maar echt schrik voor het virus heb ik nog altijd niet. Het speelt wel in je achterhoofd, want het blijft een risico. Maar ik probeer het wat te relativeren. Er zijn momenteel nog zoveel andere mensen aan het werk: zorgverleners, postbodes, …Als er zowel van ons als de klanten goede wil is, en we dus goed opletten, komt het wel goed.”

Kreeg je specifieke richtlijnen mee van Partena Hulp in huis?

 “Jawel, we ontvingen documenten omtrent de voorbereidingen en richtlijnen voor tijdens het poetswerk. Met bijvoorbeeld zaken die we momenteel absoluut niet mogen doen, zoals vuilnisbakken legen of vuile lakens afnemen. Dat moet de klant nu eventueel zelf doen. Maar Partena Hulp in huis informeert ons heel goed, vind ik. Ze houden mij regelmatig op de hoogte via e-mail, de Facebookpagina, sms … Echt een houvast. Al is het voor een groot deel ook gewoon je gezond verstand gebruiken.”  

Ik hoef niet per se extra appreciatie te krijgen. Ik ben vooral heel blij dat ik terug aan het werk kon gaan.

De zorgsector krijgt momenteel heel veel appreciatie. Merk jij daar ook iets van?

 “Partena Hulp in huis verstuurde een kaartje: ‘Jij verdient een bloemetje’. In dat kaartje waren zaadjes verwerkt om te planten. Dat was wel heel leuk. En de klanten zelf zijn natuurlijk ook blij dat we opnieuw werken. Van zodra ik via WhatsApp liet weten dat ik terug aan de slag ging, kreeg ik fijne reacties. Vooral van gezinnen met werkende ouders en jonge kinderen. Want nu kon ik terug wat werk uit hun handen nemen. Nu, ik hoef geen bedanking, want ik ben vooral zelf blij dat ik terug aan het werk ben.”

Meer over Partena Hulp in huis:

Partena Hulp in huis helpt je snel aan een vaste huishoudhulp bij jou thuis. We zijn actief over heel Vlaanderen. Belangrijk om te weten: je hoeft geen klant te zijn bij Partena Ziekenfonds!

Wat mag je precies verwachten?

  • Reken op je huishoudhulp voor poetsen, strijken, boodschappen doen en koken.
  • Via de Hulp in huis app kun je zelf je huishoudhulp regelen.
  • Betaal voordelig met dienstencheques.
  • Extra hulp, ziekte of vakantie? Wij zoeken vervanging.

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.