Hoe weet je of de bevalling begonnen is?

Hoe herken je het begin van je bevalling? Een paar signalen kunnen erop wijzen dat de bevalling op gang komt.
Hoe weet je of de bevalling begonnen is?

De meest voorkomende signalen

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Bloedverlies

Bloedverlies wil niet noodzakelijk zeggen dat de bevalling op til is. De baarmoederhals bevat heel wat bloedvaten en is gevoeliger bij een vaginaal onderzoek of bij seksuele betrekkingen. Ook tijdens je zwangerschap zal hij sneller gaan bloeden. Neem in elk geval contact op met je arts bij eventuele bloedingen. 

Het verliezen van de slijmprop

Dit is een bruinachtige massa bestaande uit een afscheiding van slijm en soms ook bloed. Sommige vrouwen verliezen deze prop enkele dagen of zelfs enkele weken voor de bevalling. Geen reden tot paniek dus, maar bel toch even de gynaecoloog zodat hij je advies kan geven.

Het breken van de vliezen

Hier is geen twijfel mogelijk: het breken van de vliezen kondigt de bevalling aan. Dat wil nog niet noodzakelijk zeggen dat de baby enkele minuten later ook effectief geboren zal worden. Hij kan nog verschillende uren blijven zitten in het overgebleven vruchtwater. 

De bevalling kan zich ook aandienen zonder dat je vliezen breken. In dit geval worden de vliezen in de kraamkliniek gebroken. 

Weeën

Als ze een uur lang intens en regelmatig om de 5 tot 10 minuten voorkomen, is het tijd om naar de kraamkliniek te gaan. 

De ontsluiting van de baarmoederhals

Je kunt dit zelf voelen, maar doorgaans zal men dit in de kraamkliniek beoordelen. Heb je ontsluiting én weeën, ga dan meteen naar de kraamkliniek.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.