Wat als koppel tijdens en na de coronacrisis?

Voordat onze wereld veranderde, stonden koppels misschien net voor een aantal keuzes en beslissingen omtrent hun leven samen. Beginnende daters en prille koppels leerden elkaar misschien net beter kennen en vragen zich af of er een langere toekomst voor hen mogelijk is. Andere koppels dachten misschien net na over samenwonen of uit elkaar gaan of misschien een wereldreis, een huis kopen, in relatietherapie gaan, een job in het buitenland, kinderen of trouwen, enz. Veel van die keuzes werden in de koelkast gestopt. Hoe haal je deze weer boven?  
Wat als koppel tijdens en na de coronacrisis?

Vanwaar dit pauze effect? 

De coronacrisis dwong ons allen tot een heuse prioriteitenshift wat betreft ons persoonlijk leven. Onze blik werd collectief gericht naar onze rol in een bredere samenleving en naar korte termijn oplossingen: we moeten dit als groep zien door te komen. Hoewel dit geen expliciete maatregel was, hebben veel koppels bepaalde keuzes op niveau van het gezinsleven even ‘on hold’ gezet. 

De nood aan perspectief om keuzes te kunnen inschatten 

Als de wereld rondom ons veranderd, willen mensen op andere fronten even wat stabiliteit. Bovendien is het zeer moeilijk om dergelijke keuzes en inschattingen te maken als de wereld rondom ons niet meer dezelfde lijkt: willen we in zo een wereld wel kinderen? Passen we wel nog bij elkaar? Zijn we wel tevreden met onze LAT relatie? Zullen wij een lening kunnen aangaan met onze lage jobzekerheid? 

Relatietherapie wordt te vaak verkeerdelijk gezien als een teken van een ‘slecht functionerende relatie’. 

Koppeltherapie als steun in transities

Koppeltherapie kan evengoed opgestart worden als een koppel een moeilijke periode doorgaat en voor een aantal doorslaggevende keuzes staat.  Elke relatie kent zijn transitieperiodes waarin men evolueert naar een volgende fase. Dat dit spanningen met zich meebrengt, is compleet normaal. Een therapeut kan helpen om ruimte te maken voor de broodnodige gesprekken: zo breng je samen jullie invloeden en overwegingen in kaart.

Positieve realisaties maken koppels sterker

“Koppel-crisis-kits”

Naast spanningen kunnen koppels nu net ook meer ondervinden wat hun sterktes zijn als koppel. Hoe ze als team het beste werken doorheen een lastige transitie. Praat over verschillen en gelijkenissen in het omgaan met stress, onzekerheid en hoe jullie elkaar hierin aanvullen of ondersteunen. 

Bijvoorbeeld:

  • "Je maakt me gek door telkens te zeggen dat ik minder op scherm moet zitten, maar ik weet ook dat ik je hulp hierin nodig heb"
  • “Ik ben meer planmatig ingesteld en probeer te anticiperen op wat we nodig kunnen hebben op lange termijn, terwijl jij me ook in het nu leert leven en me doet herinneren om plezier te hebben”
  • “Jij leert me koken en ik motiveer je mee te gaan wandelen”

‘Pauze’ spanningen bedaren

Spreek over ‘pre, in en post corona overwegingen’

Het pauzeren van dergelijke beslissingen is lastig voor koppels en kan voor onzekerheid en spanningen zorgen. Waar jullie voor deze hele periode misschien zeker van waren, kan nu veranderen. Je twijfelt nu misschien aan elkaars engagement en compatibiliteit. 

Het is echter belangrijk om te beseffen als koppel dat deze nieuwe realiteit veel invloed heeft (gehad) op jullie manier van kijken naar jullie eigen leven en naar de toekomst. Spreek daarom uit hoe je over die keuzes dacht voor en nu tijdens de coronacrisis. Dit geeft zicht op welke invloeden voor jullie van kracht zijn.

Het recht om te twijfelen

De kracht van een keuzeproces.

Keuzes maak je vaak.  Meestal vergt het ook wat tijd: er gaat een proces aan vooraf.  Zie het ook eens positief: het voordeel van twijfel en reflectie is dat je bewuster en meer overwogen beslissingen kan maken. Geef jezelf én je partner het recht en de tijd om dit et doen.

Practicing patience and understanding, especially during times of uncertainty, can bring energy and life back to your relationship.
Relatie expert Esther Perel
Hierover spreken met iemand kan ook zeker helpen. Wees dus zeker welkom om met de Partena Luisterlijn te bellen.

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.