Door de coronacrisis volgen zeker de ouderen of risicopatiënten strikt de richtlijnen op. Zij komen écht niet meer uit hun kot. Soms wordt ook de ondersteuning van zorgverleners of vrijwilligers stopgezet om het risico op besmetting te beperken. Toch hebben zij extra hulp nodig in hun dagelijkse leven.
Platform Helpper en steden en gemeenten
Helpper is nu in heel Vlaanderen en in Brussel gratis toegankelijk, voor vrijwilligers én voor mensen die hulp nodig hebben en niet op een netwerk kunnen terugvallen. Ook steden en gemeenten krijgen gratis toegang tot het ‘partnerplatform’ van Helpper. Zo kunnen ze snel en efficiënt burgers inschakelen om te garanderen dat al hun inwoners tijdens deze moeilijke periode op de nodige hulp kunnen rekenen.
“Ons digitaal platform laat toe om hulpvragen snel en efficiënt aan beschikbare vrijwilligers te koppelen. We hebben geen tijd te verliezen”, benadrukt François Gerard, oprichter van Helpper. “Het gaat om dagelijkse taken die in deze tijden ontzettend belangrijk zijn: boodschappen doen, koken, of simpelweg een telefoongesprek om het isolement heel even te doorbreken. Uiteraard sporen we de vrijwilligers aan om alle nodige maatregelen te treffen om de noodzakelijke afstand te bewaren en andere corona-adviezen op te volgen.”
Samenwerking met meerwaarde: Helpper en i-mens
De thuiszorgorganisatie i-mens beschikt over een uitgebreide vrijwilligerswerking. Om alle helpende handen maximaal in te zetten, gaat ze in deze coronacrisis een tijdelijke samenwerking aan met onze partner Helpper. Via dit vrijwilligersplatform wil i-mens zijn 100.000 klanten extra hulp en ondersteuning bieden.
“i-mens bevraagt actief zijn klanten om te kijken welke hulp ze kunnen gebruiken", zegt Karin Van Mossevelde, Algemeen Directeur bij i-mens. “Zeker nu de eigen vrijwilligers, die meestal zelf tot de oudere leeftijdsgroepen behoren, ook minder kunnen inspringen om hen te helpen, zijn extra handen welkom. Het is een meerwaarde om samen te werken met Helpper. Zo kunnen we de vele mensen die mooi thuis blijven, maar daardoor ook extra hulp en ondersteuning kunnen gebruiken, toch verder helpen."
Het online platform Helpper koppelt die vragen automatisch aan een vrijwilliger in de buurt. Tijdens de coronacrisis is dat gratis. De vrijwilligers zijn verzekerd en de gegevens worden veilig bewaard. Ook dat is belangrijk.
Krachten bundelen met Hoplr
Helpper bundelt de krachten met Hoplr, het sociale participatieplatform waar vandaag al meer dan 400.000 gezinnen gebruik van maken. Het buurtnetwerk kreeg sinds de start van de coronacrisis al duizenden meldingen binnen van mensen die hun steentje willen bijdragen, maar niet goed weten hoe en bij wie.
Hoplr zal zowel hulpbehoevenden als vrijwilligers vanaf nu doorverwijzen naar Helpper, zodat mensen uit dezelfde buurt elkaar kunnen vinden en elkaar op een efficiënte en veilige manier kunnen ondersteunen.
Over Helpper
De online ontmoetingsplaats Helpper verbindt ‘helppies’, mensen die nood hebben aan ondersteuning, met ‘helppers’ uit de buurt. Zo biedt Helpper een betaalbare, kwaliteitsvolle en flexibele oplossing voor iedereen die hulp kan gebruiken bij dagelijkse taken, zoals kleine klusjes, koken, boodschappen doen of vervoer. De helpper ontvangt hiervoor een kleine vergoeding. De innovatieve thuishulp van Helpper werkt volgens de principes van de deeleconomie, waarbij mensen tot 6.340 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen (Belgisch Staatsblad, 26 juli 2018).
Aanmelden bij Helpper
Ben je vrijwilliger en wil je mensen helpen in deze moeilijke periode? Ben je zorgverlener en kun je wel wat hulp gebruiken thuis? Of heb je zelf nood aan hulp? Ga dan naar www.helpper.be/nl/corona.