Gezond eten op vakantie

Lukt het je goed om elke dag te letten op een evenwichtig eetpatroon, maar is het moeilijk om dat vol te houden op vakantie? Deze tips van voedingsdeskundige Sandra Bekkari zorgen dat je dit jaar ook op vakantie makkelijk de gezonde keuze maakt.
Gezond eten op vakantie

Bij het ontbijt

Beperk het aantal zoetigheden. Laat de pannenkoeken en de koffiekoeken wat vaker links liggen en kies voor volkoren brood met wat rauwkost, vers fruit, natuuryoghurt, muesli, of granola.

Hoera, een buffet! 

Buffetten zijn heerlijk luxueus. Maar ook meteen een ideale gelegenheid om te veel en te ongezond te eten. Een handige truc: begin je bord eerst te vullen met groenten. Eens je bord halfvol is, vul je pas aan met andere lekkernijen.

Sla geen maaltijden over

Volg zo veel mogelijk je normale eetpatroon en eet elke dag 3 hoofdmaaltijden en 1 à 2 gezonde tussendoortjes.

Drink voldoende water

Zeker wanneer je zonnige oorden opzoekt is het extra belangrijk om meer te drinken. Laat de suikerrijke dranken voor wat ze zijn. Water is de beste dorstlesser en een gezonde keuze.

Heb je een zwak voor zoet? 

Laat je af en toe verleiden tot een dessert, maar overdrijf niet. Geniet, maar met mate. Waarom bijvoorbeeld geen dessertje delen met een tafelgenoot?

Ga naar de markt

Als je zelf kunt koken op vakantie (bv. op de camping of in een appartement), doe dat dan ook af en toe. Ga inkopen doen op een markt in de buurt en kies er de lokale groenten uit. Zo eet je even lekker, maar gevarieerder en lichter dan wanneer je elke avond op restaurant gaat.

Beperk je alcoholgebruik 

Drink maximum 1 à 2 glazen alcohol, als je toch voor een alcoholisch drankje kiest. En wissel af met water Wees vooral voorzichtig met cocktails, want dat zijn vaak echte caloriebommen. Geen alcohol drinken blijft natuurlijk de meest gezonde aanbeveling.

Beweeg! 

Plan dagelijks wat beweging, ga joggen op het strand, ga zwemmen of wandelen, … Of maak na het eten nog een avondwandeling, ga dansen, maak plezier … Geniet ten volle, maar op een gezonde manier!

Restaurantbezoek gepland?

  • Dan eet je vaak wat later dan je gewend bent. Plan daarom op zo’n dag een extra tussendoortje in. Eet in de late namiddag nog een stuk fruit of wat rauwe groenten. Zo vermijd je dat je door je enorme honger de meest ongezonde gerechten van het menu uitkiest.
  • Broodmandje op tafel? Zet het ver weg, en stop je maag niet vol met brood nog voor de echte maaltijd op tafel komt.
  • Kies voor een licht voorgerecht. Bijvoorbeeld een lichte soep of een salade. Vraag om de dressing/vinaigrette (olijfolie, balsamico, …) apart te serveren zodat je die zelf kunt doseren.
  • Neem een hoofdgerecht met vis, gevogelte of mager vlees, en vraag de saus apart. Je kunt ook voor een opeenvolging van 2 voorgerechten kiezen als de hoofdgerechten op het menu een beetje te zwaar uitvallen.
  • Zeg neen tegen gefrituurde gerechten.
  • Vraag altijd een extra portie groenten of een slaatje als bijgerecht.

Alles wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie

Heb je nog bijkomende vragen over wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie? In onze gratis gids kom je er alles over te weten.


Zorgeloos op vakantie

Met dank aan Sandra Bekkari.


Artikel tags:

Lees ook

18 juni 2021

Kriebels en Kuren en Idee Kids worden Heyo

In september slaan Idee Kids en Kriebels & Kuren de handen in elkaar. En als twee vakantiekampexperten de koppen bij elkaar steken, geeft dat vuurwerk. Reken dus op nog meer onvergetelijke momenten. Voor klein en groot!

Op zoek naar een tof zomerkamp voor jouw kind?

Jongerenvakantie, speelpleinwerking of een zomerkamp: Partena Ziekenfonds zorgt dat het financieel haalbaar is. Kies het juiste kamp voor jouw kind, profiteer van je korting als Partena-klant, en krijg een terugbetaling van je inschrijvingsgeld.
21 september 2020

Hoe tevreden ben jij over Mediphone Assist

Als lid van Partena Ziekenfonds kun je beroep doen op de medische reisbijstandscentrale van Mediphone Assist. Maakte jij daar afgelopen jaar gebruik van? Dan zal je misschien een mail of sms ontvangen van Mediphone Assist, met de vraag om deel te nemen aan een enquête.