Nieuws Gezin
19 maart 2021

deel

Een nieuw hoofdstuk in ons opvangverhaal

Het is alweer even geleden, maar donderdag 24 december was voor veel van onze medewerkers wellicht een onvergetelijke kerstavond, niet alleen omwille van de strikte corona-maatregelen, maar ook omwille van het einde van 2 opvangdiensten. 
Een nieuw hoofdstuk in ons opvangverhaal

Ook wij zijn helaas niet gespaard gebleven van de pandemie. De afgelopen maanden hebben we al een 20-tal kinderdagverblijven een weekje moeten sluiten wegens besmettingen.

De impact van het coronavirus op onze werking is groot, van de ene dag op de andere een sluiting van een kinderdagverblijf gelegen in een woonzorgcentrum, bezorgdheden bij ouders en medewerkers, tijdelijke sluitingen, een blijvende stroom van informatie van lokale en bovenlokale overheden, …

Pluim voor de kindbegeleiders

Een blijvende sleutelrol in ons opvangaanbod is weggelegd voor onze kinderbegeleiders, onze medewerkers die intussen een jaar in de corona-vuurlinie staan. Inderdaad in de vuurlinie, in de kinderopvang is social distancing immers een utopie.

De kinderbegeleiders verversen luiers, geven eten, verzorgen lopende neusjes, meten de temperatuur op en laten we ook de vele knuffels niet vergeten. Intensieve fysieke contacten zijn onlosmakelijk verbonden met de liefdevolle opvang die onze collega’s de vele kindjes trachten te geven. 

En net zoals de vele andere zorgverleners verdienen onze kinderbegeleiders een pluim voor hun tomeloze inzet. De vele kinderbegeleiders in het Vlaamse opvanglandschap werden het afgelopen jaar wel eens vergeten. Een klein woordje van dank aan hun adres is zeker welgekomen, een mooi gebaar waarmee jij als ouder een wereld van verschil kunt maken.    

Fusie en groei

Tussendoor zijn we dus ook nog ‘even’ gefuseerd. Immers, sinds maandag 4 januari 2021 bundelen we onze krachten en openden we onze 51 opvangdeuren als Partena en OZ Kinderopvang.  Een nieuw kinderopvangverhaal, als voorbode van de fusie tussen de 2 onafhankelijke ziekenfondsen Partena en OZ in 2022. 

Door deze samenwerking leggen we ook nieuwe, bijkomende accenten, onder meer via sociale tewerkstelling en via uitbreiding van ons occasioneel opvangaanbod. Als sociaal ondernemer trachten we op die manier personen die moeilijker in het reguliere arbeidscircuit terechtkomen, via een leertraject te begeleiden om hen zo klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. En we zijn best wel trots op de behaalde resultaten. Momenteel tellen we 14 medewerkers in vast dienstverband die via een leertraject zijn doorgestroomd.   

4 januari 2021 was de start van een nieuw hoofdstuk in ons kinderopvangverhaal … en we schrijven intussen verder aan het volgende hoofdstuk.

 
Filip Standaert
Directeur Partena en OZ Kinderopvang
Alle artikels

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...