NieuwsGezin
19 april 2016

deel

Extra moederschapsverlof voor zelfstandigen

Binnenkort zullen vrouwelijke zelfstandigen 12 weken moederschapsverlof kunnen nemen in plaats van 8. En dat bovendien met een grotere flexibiliteit dan vandaag. Dat staat in een plan van Minister van Middenstand Willy Borsus en Minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Van 8 naar 12 weken…

Vandaag kunnen vrouwelijke zelfstandigen 8 weken moederschapsverlof opnemen. Dat bestaat uit een verplicht deel van 3 weken en een facultatief luik van 5 weken. Het is dat optionele, flexibele deel dat zal worden uitgebreid naar 9 weken. Bij een meerling gaat het om 10 weken. Bovendien zullen vrouwelijke zelfstandigen dat verlof kunnen opnemen over een periode van 39 weken. Ook deeltijds opnemen is een mogelijkheid. In dat laatste geval zal het flexibele deel 18 weken tellen. 

Vrouwelijk ondernemerschap bevorderen

Deze maatregel moet de moeilijke combinatie tussen werk en privé voor zelfstandigen verbeteren. Om het vrouwelijk ondernemerschap te bevorderen, zitten trouwens nog een paar maatregelen in de pijplijn. Zo zullen vrouwelijke zelfstandigen de 105 dienstencheques voor huishoudelijke taken halfautomatisch toegekend krijgen. Momenteel moeten ze die nog uiterlijk 15 weken na de bevalling aanvragen. Er komt ook een barometer van het vrouwelijk ondernemerschap. Die moet nagaan of deze en enkele andere nieuwe maatregelen het vrouwelijk ondernemerschap in België vergroten of niet.

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.