NieuwsGezin
19 april 2016

deel

Extra moederschapsverlof voor zelfstandigen

Binnenkort zullen vrouwelijke zelfstandigen 12 weken moederschapsverlof kunnen nemen in plaats van 8. En dat bovendien met een grotere flexibiliteit dan vandaag. Dat staat in een plan van Minister van Middenstand Willy Borsus en Minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Van 8 naar 12 weken…

Vandaag kunnen vrouwelijke zelfstandigen 8 weken moederschapsverlof opnemen. Dat bestaat uit een verplicht deel van 3 weken en een facultatief luik van 5 weken. Het is dat optionele, flexibele deel dat zal worden uitgebreid naar 9 weken. Bij een meerling gaat het om 10 weken. Bovendien zullen vrouwelijke zelfstandigen dat verlof kunnen opnemen over een periode van 39 weken. Ook deeltijds opnemen is een mogelijkheid. In dat laatste geval zal het flexibele deel 18 weken tellen. 

Vrouwelijk ondernemerschap bevorderen

Deze maatregel moet de moeilijke combinatie tussen werk en privé voor zelfstandigen verbeteren. Om het vrouwelijk ondernemerschap te bevorderen, zitten trouwens nog een paar maatregelen in de pijplijn. Zo zullen vrouwelijke zelfstandigen de 105 dienstencheques voor huishoudelijke taken halfautomatisch toegekend krijgen. Momenteel moeten ze die nog uiterlijk 15 weken na de bevalling aanvragen. Er komt ook een barometer van het vrouwelijk ondernemerschap. Die moet nagaan of deze en enkele andere nieuwe maatregelen het vrouwelijk ondernemerschap in België vergroten of niet.

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.