Wanneer?
Je moet minstens 14 weken zwanger zijn (14 weken na het einde van je regels) voor het geslacht van je baby te zien is op een echografie.
Meestal maakt de gynaecoloog het geslacht bekend bij de tweede echografie, die plaatsvindt tussen week 20 en 24 van je zwangerschap. Bij deze echografie controleert de gynaecoloog ook de groei, houding, ontwikkeling en positie van de baby. Indien de foetus in een juiste positie ligt, kan het geslacht van je baby afgeleid worden.
Er bestaat wel altijd een kleine kans dat de dokter zich hierin vergist. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.
Wil ik het weten?
De meeste ouders willen vooraf weten of ze een jongetje of een meisje verwachten, maar als je dat niet wilt, is het van groot belang het vooraf te laten weten aan je arts.
Vooraf het geslacht kennen van je kindje heeft natuurlijk wel wat voordelen. Zo kan je je naasten al op de hoogte brengen van het fijne nieuws, en kan je makkelijker een naam kiezen. Ook het inrichten van de babykamer, het kopen van kleertjes en het ontwerpen van het geboortekaartje krijgt al wat meer richting.
Aan de andere kant neem je zo wel het verrassingseffect weg. Sommige ouders houden het dan ook liever echt geheim tot bij de bevalling. Hou er ook rekening mee dat er altijd wel een foutenmarge is bij de geslachtsbepaling, waardoor je bij de geboorte sowieso weleens ontgoocheld of verrast kan zijn, ook als de dokter je vertelde of je een zoon of dochter zal krijgen.
Wel of niet weten op voorhand blijft dus vooral een persoonlijke keuze.
Vruchtwaterpunctie
Ook via een vruchtwaterpunctie kun je het geslacht van je ongeboren kind te weten te komen, alhoewel deze test niet initieel daarvoor ontwikkeld werd.
Via een vruchtwaterpunctie kan het vruchtwater onderzocht worden op sporen van chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) en andere erfelijke en DNA-problemen. Deze test wordt enkel uitgevoerd bij risicozwangerschappen en vanaf 15 weken zwangerschap.
Dit prenatale onderzoek wordt niet zonder bijkomende medische redenen uitgevoerd, wegens het kleine bijkomende risico (1% meer kans) op miskraam. Na het onderzoek blijft de zwangere vrouw best één uur in bed liggen en is er 2 dagen werkonbekwaamheid.
Alles over je zwangerschap
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.
.ashx?h=90&w=728&hash=D84E378F1860FB0FAD3EE78FD76FA32CAD58ABDC&hash=D84E378F1860FB0FAD3EE78FD76FA32CAD58ABDC&la=nl)