EHBO baby's en kinderen, deel 2 

Bij baby’s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige builen of wonden tot gevolg. Maar hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wat is onschuldig, wat is ernstig? Wanneer zoek je meteen hulp?
EHBO baby's en kinderen, deel 2 

Koortsstuipen

Koortsstuipen zijn korte spiertrekkingen in de ledematen die kunnen voorkomen bij zieke kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar. Ze zien er angstaanjagend uit, maar ze zijn gelukkig niet gevaarlijk.  

 • Zorg ervoor dat het kind zich niet kan kwetsen tijdens het schokken.
 • Stop zeker niets in de mond van het kind. Geef het ook niets te drinken!
 • Verwijder te warme kledij en zorg voor frisse lucht. 
 • Leg eventueel een nat washandje over het hoofd van het kind.
 • Zorg ervoor dat het kind op een rustige manier kan bijkomen.

Belangrijk: neem zo snel mogelijk contact op met je behandelende arts na een koortsstuip. Hij zal de oorzaak onderzoeken en je eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

Verdrinking

 • Leg het kind op de rug en controleer of het bij bewustzijn is. Is het buiten bewustzijn, maar ademt het nog? Leg het dan op zijn zij, in veiligheidshouding. 
 • Ademt het kind niet meer? Maak dan eerst de luchtwegen vrij en pas dan mond-op-mond-beademing en hartmassage toe, enkel als je een opleiding hebt gevolgd!
 • Verwittig onmiddellijk de hulpdiensten (112).

Belangrijk: ook als het kind maar even kopje onder gegaan is, blijft het belangrijk om toch een arts te raadplegen!

Vergiftiging

 • Zelfs indien het kind in orde lijkt, bel naar het Antigifcentrum (070 245 245) en geef zoveel mogelijk informatie over de situatie: welk product, welke hoeveelheid en wanneer, uur van de laatste maaltijd, leeftijd en gewicht van het kind, …
 • Verwijder eventuele resten van het product uit de mond van het kind, maar laat het niet overgeven zonder toestemming van het Antigifcentrum. 
 • Verliest het kind het bewustzijn? Verwittig onmiddellijk de hulpdiensten (112) en leg het kind op de zij, met de mond naar de grond. Controleer de ademhaling terwijl je op de hulpdiensten wacht.
Belangrijk: houd het kind niet koste wat het kost wakker en dien geen medicatie of water toe op eigen initiatief!

Insectenbeten

 • Probeer te achterhalen door welk insect het kind gebeten is.
 • Steekt er een angel in het wondje? Verwijder deze dan door met je vingernagel van onder de steekplaats naar boven toe te drukken.
 • Ontsmet de wonde en koel ze gedurende 10 minuten af met ijs om jeuk en zwelling te beperken.
 • Gebruik eventueel een jeukwerende zalf. 
 • Gaat het om een tekenbeet? Verwijder de teek dan met een speciale tekentang en noteer de dag van de beet.

Belangrijk: is de zwelling groter dan de oppervlakte van de hand van het kind? Heeft het kind moeite om te ademen? Verschijnt er een grote rode vlek na een tekenbeet? Raadpleeg dan zo snel mogelijk je behandelende arts of bel de hulpdiensten (112)!

Zonnesteek

 • Haal het kind uit de zon en laat het rusten in een koele omgeving.
 • Laat het kind extra water drinken (niet te koud).
 • Leg eventueel koude kompressen op het voorhoofd.

Belangrijk: raadpleeg altijd je behandelende arts bij een zonnesteek bij je baby of peuter en volg diens advies!

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.