EHBO baby's en kinderen, deel 1

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?
EHBO baby's en kinderen, deel 1

Huidwonde

Bij lichte wonden volg je best het volgende stappenplan: 

 1. Spoel en/of dep de wonde met zuiver water.
 2. Ontsmet de wonde met een product op waterbasis. 
 3. Reinig de wonde met een steriel kompres.

Bij zwaardere wonden en hevig bloedende wonden volg je best deze bijkomende tips:

 1. Hou het kompres tegen de wonde en duw erop met je vinger.
 2. Dek de wonde af met een steriel kompres zodat er geen vuil in terecht kan komen.
 3. Ga na of het kind nog beschermd is tegen tetanus.
Raadpleeg zeker je behandelende arts bij sterk bevuilde wonden, grote of diepe wonden, hevige bloedingen, besmette wonden, …

Verstuiking, ontwrichting, breuk

Verschijnt er een pijnlijke zwelling na een val van het kind? Kan het kind moeilijk bewegen? Dan gaat het wellicht om een verstuiking, ontwrichting of een botbreuk. In dat geval voer je best de volgende stappen uit: 

 1. Koel het letsel af met ijs gedurende maximaal 20 minuten.
 2. Houd het ijs niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het in een doek.
 3. Zorg ervoor dat het kind het getroffen lichaamsdeel zo weinig mogelijk beweegt.
 4. Zet een ledemaat met een abnormale stand nooit zelf weer recht.
Belangrijk: wordt de pijn erger en vermoed je een ernstige verstuiking of breuk? Raadpleeg dan zeker je behandelende arts!

Verslikking en verstikking

Kan het kind nog praten, hoesten of ademhalen? Dan gaat het om een lichte verslikking. Moedig het kind aan om te blijven hoesten en controleer of het weer een normale ademhaling krijgt. 

Ernstige verslikking

 • Leg het kind op de buik met het gezicht naar beneden. Is je baby jonger dan 2 jaar? Leg hem dan op je onderarm of op je dijbeen.
 • Ondersteun het hoofd met de duim op een hoek van de onderkaak en twee vingers op de andere hoek van de onderkaak.
 • Geef maximaal 5 slagen met de hiel van je hand tussen de schouderbladen.
 • Kijk bij elke slag of het voorwerp is losgekomen. 
 • Lukt dit niet? Draai hem dan op zijn rug en geef hem met twee vingers vijf lichte stoten op het midden van zijn borstkas (hartmassage).
 • Schud je baby zeker niet door elkaar! 
Belangrijk: verliest het kind het bewustzijn? Leg het dan voorzichtig neer op de zij en verwittig onmiddellijk de hulpdiensten (112) voor je met de reanimatie begint. Nog geen cursus reanimatie of EHBO voor kinderen gevolgd? Neem dan een kijkje op de site van Kind en Gezin.

Brandwonden

 • Houd het verbrande lichaamsdeel gedurende 15 tot 20 minuten onder lauw, stromend water. 
 • Verwijder voorzichtig kleding of sieraden (enkel als ze niet aan de huid vastkleven).
 • Koel alleen de wond, zo vermijd je onderkoeling.
 • Breng enkel een zalf of crème aan op kleine brandwonden.
 • Breng na het koelen een nat wondverband aan (medisch kompres of schone doek).

Belangrijk: gaat het om een ernstige brandwonde? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten (112)! Met kleine brandwonden ga je beter naar je behandelende arts. Vergeet niet dat voor baby’s en peuters alle brandwonden gevaarlijk kunnen zijn. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Artikel tags:

Lees ook

Gezond zwanger worden? Zo pak je het aan!

Een kinderwens en dus van plan om zwanger te worden? Prachtig nieuws! Alvast dit: in de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch zijn die eerste weken cruciaal. Je baby in goede omstandigheden laten groeien begint immers al vanaf het moment dat je beslist aan kinderen te beginnen. Of stopt met je voorbehoedsmiddel.
06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.