Eet jouw kind voldoende fruit?

Fruit bevat waardevolle pakketjes vol koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar lang niet iedereen is er gek op. Ook kinderen halen af en toe de neus op voor dat stuk appel of banaan. Hoe leren we hen meer fruit eten?
Eet jouw kind voldoende fruit?

We eten met z’n allen te weinig fruit. De aanbevolen inname varieert per leeftijd, maar hoe dan ook eet de gemiddelde Vlaming maar 1 stuk fruit per dag, terwijl dat eigenlijk twee stukken mag zijn. Download ook onze handige gids over gezonde voeding.

Hoe ouder, hoe minder fruit we eten

Een studie van Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in 2013, i.s.m. Kind en Gezin, toonde aan dat leeftijdsspecifieke Vlaamse voedingsaanbevelingen vrij goed worden opgevolgd... tot het eerste levensjaar. Zo eet 80% van hen elke dag fruit. Worden ze wat ouder, dan neemt de fruitconsumptie af. Op 2 en 3 jaar eten respectievelijk 67% en 62% van de kinderen dagelijks fruit.

Worden ze kleuter, dan eet al minder dan de helft van de kinderen voldoende fruit. Gemiddeld 113,13g fruit per dag tegenover de aanbeveling van 125 g. Zes op de tien zou zelfs niet 1 stuk fruit per dag eten. Een studie van Ugent in 2014, bevestigde nogmaals dat de consumptie van fruit daalt met de leeftijd.

Hoe stimuleer je kinderen tot het eten van fruit?

Een algemene tip: laat je kind regelmatig kennis maken met nieuwe, als het even kan exotische of niet vaak voorkomende groenten en fruit. Dat zal zijn of haar nieuwsgierigheid prikkelen. Ga samen naar de fruitwinkel of -afdeling en kies samen de inhoud van de fruitmand voor de volgende week. Altijd maar hetzelfde gaat op de duur vervelen, hoe zou je zelf zijn? Denk er wel aan dat bepaalde seizoenen, bepaalde fruitsoorten met zich meebrengen. Voor het milieu is het uiteraard beter om te kiezen wat de natuur ons brengt.

Heel wat scholen nemen nu zelf het initiatief om de leerlingen en hun ouders te stimuleren tot het kiezen voor fruit als tussendoortje. Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde onder meer het tutti frutti-project. Daarmee wil Vlaanderen scholen een extra duwtje in de rug geven om over te stappen naar een gezond voedingsbeleid op school.

Wat kan je nog allemaal doen?

Voor jonge kinderen: maak figuurtjes met het fruit. Je kan hen dit ook zelf laten doen, maar dan loop je uiteraard het risico dat er vooral wordt gespeeld met het fruit in plaats van opgegeten. De figuurtjes zijn legio. Denk maar aan een egel, een lieveheersbeestje, een vlinder of een pauw... Enkele praktische tips:

  • Neem een uitsnijvormpje waarmee je het fruit kan presenteren in de vorm van sterretjes, maantjes, ...
  • Met druiven kan je kindje bijvoorbeeld een snoepketting maken. Snoepbrochettes zijn een ideetje in dezelfde rangorde.
  • Uiteindelijk komt het vaak neer op de presentatie. Geef het versneden fruit in een ijshoorntje, of maak een rubix met blokjes fruit, ...

Liever gesneden

Met oudere kinderen kun je een gesprek aangaan; waarom is het eten van fruit zo belangrijk? En waarom lusten ze het niet? Het antwoord blijkt vrij eenvoudig te zijn. Amerikaanse wetenschappers van het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell-universiteit trokken naar zes middelbare scholen met een opmerkelijke test. Drie scholen kregen gesneden fruit aangeboden in de cafetaria, terwijl de anderen hun fruit niet gesneden kregen.

De scholen met gesneden fruit verkochten 71 procent meer dan andere scholen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn om het fruit altijd gesneden aan te bieden, maar het kan wel een opstapje zijn.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in onze gratis gids.

Gezond eten

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...