10 tips voor een ecologische baby 

De ecologische voetafdruk van een mini-mensje is niet te onderschatten. Bewuste keuzes die je als ouders maakt, dragen bij tot onze gezondheid en die van het milieu!
10 tips voor een ecologische baby 

1. Kleine wasjes, grote wasjes

Met een nieuwe baby in huis draait de wasmachine op volle toeren. Maak het verschil door te kiezen voor ecologisch wasmiddel en laat je wasmachine bij voorkeur enkel vol draaien. Door je wasgoed (behalve tijdens de koude wintermaanden) aan de waslijn te laten drogen, doe je heel wat voordeel: je verbruikt minder elektriciteit dan in de droogkast, je wasgoed wordt zachter als het in de wind gedroogd wordt, je hebt veel minder wasverzachter nodig én je hebt minder strijkwerk.

Hardnekkige vlekken en onaangename geurtjes in je wasgoed? Leg het “op de bleek”. Bij deze eeuwenoude methode dient de zon als natuurlijke vlekken- en geurverwijderaar. Spreid het wasgoed uit op het gras na het wassen en laat het drogen. Zo wordt je witte was witter en je was frisser!

Ecologische was- en poetsproducten kan je ook aankopen met Ecocheques.

2. Eco-bio babybedje 

Dekentjes, rompertjes en pyjama’s komen rechtstreeks in contact met de zachte babyhuid, kies daarom voor eco-bio katoen. Zo houd je rekening met het gevoelige babyhuidje en het milieu.
Maar ook de keuze van het bedje is belangrijk: met natuurlijke materialen maak je een gezonde keuze voor comfortabele rustmomenten. Kies bij voorkeur een matrasje uit natuurlatex, kokos of wol en kijk bij de aankoop na of het matrasje een fairtrade label heeft. Haal de matras ook direct uit de verpakking na aankoop en laat het lang genoeg uitdampen voor je je baby er op te slapen legt.

Ontdek het slaapaanbod op shopavita.be

3. Ventileer!

Zet regelmatig de ramen open om frisse lucht binnen te halen. Onvoldoende frisse lucht in huis kan allergieën, hoofdpijn en ademhalingsproblemen veroorzaken. Hoe beter de isolatie in huis, hoe belangrijker de ventilatie!

Al gedacht aan een Sanseveria, Aloë veraplant of varens in huis? Deze planten dragen bij om de lucht in huis te zuiveren van schadelijke stoffen.

4. Babybadje

Natuurlijk mag je je baby regelmatig een badje geven. Maar dat hoeft niet dagelijks en van kop tot teen met zeep; het tere babyvelletje kan hierdoor uitgedroogd of geïrriteerd geraken. 3 à 4 keer per week is ruim voldoende. Gebruik bij het baden badolie om de huid soepel te houden en na het baden een verzorgende olie . Wissel de andere dagen af door ’s morgens en ’s avonds enkel de handjes en het gezicht te wassen.

5. Wasbare luiers

Toegegeven, wasbare luiers lijken een hele investering, maar je bespaart er over de hele babyluierperiode niet alleen een mooi bedrag mee uit, het is ook veel duurzamer voor het milieu en je beperkt er de luierafvalberg mee. 1 baby verbruikt ongeveer 5.000 luiers, wat neerkomt op 1 ton afval. Kies je ook nog eens voor luiers van eco-bio katoen en ecologisch wasmiddel, dan verklein je je ecologische voetafdruk nog meer!

Nog gezinsuitbreiding gepland in de toekomst? Dan kun je de herbruikbare luiers ook opnieuw gebruiken voor een volgende baby.

Op shopavita.be vind je ook wasbare oefenbroekjes voor je peuter

6. Borstvoeding 

Dat borstvoeding gezond is voor je baby hoeft niet gezegd. Daarnaast betekent het ook een flinke besparing voor je portemonnee én voor het milieu. Waarom? Borstvoeding brengt geen afval met zich mee, er zijn geen extra grondstoffen voor nodig, geen water of CO2, transport, bereiding of bewaring! Bovendien is het altijd beschikbaar, voorradig, op temperatuur én hoef je niet te steriliseren. Denk ook aan de flessen en spenen, melkpoederverpakkingen, die je zou moeten aanschaffen bij flesvoeding.

Je verbruikt bovendien zo’n 400-600kcal extra per dag als je borstvoeding geeft en het vermindert de kans op borstkanker… Dus het is goed voor het milieu en zeker ook voor jezelf! Met zo veel pro’s het overwegen waard.

Wist je dat je bij Partena Ziekenfonds een terugbetaling krijgt voor borstvoedingsadvies? In onze gezondheidsshop shopavita.be krijg je bovendien 30 procent korting op een kolftoestel, als lid van Partena Ziekenfonds. Je vindt op shopavita.be ook het hele assortiment borstvoedingsproducten van Lansinoh.

7. Duurzaam spelen

Speelgoed kopen of op de geboortelijst voorzien? Het aanbod eco-vriendelijke en duurzame speeltjes en knuffels wordt steeds groter. Je mag erop rekenen dat dit speelgoed vrij is van BPA en andere schadelijke chemicaliën. Het superschattige overaanbod aan speelgoed is verleidelijk, maar je baby vindt het ook leuk om bv. met alledaagse (veilige) keukenspullen zoals potten, pannen en bekers te spelen.

Ontdek het ecologisch en educatief speelgoed op shopavita.be

8. Papjes volgens seizoen

Geef de voorkeur aan huisbereide papjes met seizoensgroenten- en fruit en hang een seizoensgroentenkalender op in de keuken als geheugensteuntje. Kies voor lokale producten en/of biologisch gekweekte groenten en fruit. Ze bevatten meer smaak en meer essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Bovendien bespaar je zo ook het extra afval dat de verpakking van vooraf bereide maaltijden met zich meebrengt.

Zet ook eens vergeten groenten op het menu, zo laat je je baby ook een ruim smakenpalet ontwikkelen. 

9. Consuminderen

Veel spullen van de eerste babymaanden worden maar heel kort gebruikt en zijn helemaal niet versleten als de baby eruit gegroeid is. Heb je familie of vrienden die hun babyspullen graag doorgeven? Daar kan je handig gebruik van maken. Ook via tweedehandssites of –beurzen wisselen babyspullen graag van eigenaar. En heb je zelf de spullen niet meer nodig? Je kan je babyspulletjes zelf ook weggeven of verkopen natuurlijk. Of organiseer met familie of vrienden een swishing of swapping in je woonkamer: eco en goed voor je budget!

10. Wandel

Doe je baby en jezelf een plezier en kom buiten! Vermijd de auto en doe kleine boodschappen te voet met de buggy of de draagzak. Stem de kledij van je baby steeds af op de buitentemperatuur. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...