Carrièreswitch naar huishoudhulp: Dirk deed het!

Begin vorig jaar ging het Dirk (56) voor de wind. Hij was net in het huwelijksbootje gestapt en trok elke dag met plezier naar zijn werk. Maar toen corona toesloeg en voor dat laatste een stokje stak, was het toch even slikken. Daar stond hij dan, zonder job. Gelukkig is Dirk een enthousiasteling die niet bij de pakken blijft zitten, en ging hij meteen op zoek naar ander werk. Toen hij daarvoor bij Partena en OZ aanklopte, was het meteen raak.
Carrièreswitch naar huishoudhulp: Dirk deed het!

Dirk, de impact van corona was stevig voor jou. Hoe ging je daarmee om?

In het begin was het best moeilijk. Ik ben 56 en om dan zonder job te vallen, dat brengt veel onzekerheden met zich mee. Bovendien zaten we ook nog eens volop in de pandemie en dat maakte de vooruitzichten om een nieuwe job te vinden niet bepaald rooskleurig. Maar ook afscheid nemen van mijn collega’s bij studentenrestaurant Alma was niet evident. Ik heb daar vijf mooie jaren gekend en ben er nooit tegen mijn zin gaan werken. Ik deed die job heel graag.

Hoe ben je bij Partena en OZ terecht gekomen?

Dat verliep via VDAB. Door de coronacrisis stond ik al een tijdje op een uitkering en ben daarom in loopbaanbegeleiding gegaan. Toen ze voorstelden om als huishoudhulp aan de slag te gaan, zag ik dat wel zitten. De job brengt veel afwisseling, de mogelijkheid om zelfstandig te werken én je steekt de mensen een handje toe. Dat was echt iets voor mij. Toen ik wist dat ik op gesprek mocht bij Partena en OZ heb ik mij dan ook goed voorbereid, en een hele reeks YouTube tutorials over poetsen en schoonmaakproducten bekeken (lacht).

Wat een motivatie! Hoe is je gesprek dan verlopen?

Heel goed. Sarah, de recruiter bij Partena en OZ, was meteen overtuigd van mijn enthousiasme tijdens het eerste gesprek en ik werd aangenomen. Katrien, mijn consulente, is supersympathiek. Ik kan voor van alles en nog wat bij haar terecht: vragen over het werk en de planning, maar ook administratie. Om de opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen, stippelde Sarah een compleet coaching traject voor me uit samen met VOKANS. Want niet vergeten dat ik totaal geen ervaring had. Als je dat nog nooit gedaan hebt, weet je niet hoe je een volledig huis in 4 uur tijd kan poetsen. Maar ondertussen heb ik ook op het vlak van organisatie mijn weg helemaal gevonden. Ik werk nu heel efficiënt en let daarbij zelfs op mijn houding, zodat ik mijn rug nooit overbelast.

'Mijn consulente stippelde een compleet coaching traject voor me uit. Want niet vergeten, ik had totaal geen ervaring.'
Dirk, huishoudhulp

Ben je blij met je nieuwe job?

Zeker wel. Bij Alma was het ook heel leuk werken, maar bij Partena en OZ sta je toch een stuk dichter bij de mensen. En daar haal ik veel voldoening uit. De gezinnen die ik ondersteun hebben een drukke agenda. Voor de kinderen zorgen, werken, boodschappen doen, … En dan vinden ze het natuurlijk fantastisch om in een proper huis thuis te komen, of om te zien dat de wasmand met strijk verdwenen is. Dat is niet alleen leuk voor hen, maar ook voor mij. En dat doet deugd. Ondertussen voel ik mij zelfs als een vis in het water bij mijn klanten. Bovendien werk ik nu altijd vlakbij huis en kan ik gewoon te voet of met de fiets naar het werk. Heel makkelijk, want met de auto sta je toch maar in de file en vind je geen parkeerplaats.

'Dirk kwam in januari in ons team terecht en nam meteen een vlotte start. Alle klanten spreken lovende woorden over hem. We zijn dan ook heel blij om Dirk aan boord te hebben bij ons!'
Katrien Gielen, consulente Partena en OZ 

Artikel tags: