Taal stimuleren met de talenkoffer

Het taalbeleid in de Partena en OZ Kinderopvang is erop gericht de taalontwikkeling van de kindjes te stimuleren. Onze kindbegeleiders krijgen daarvoor de hulp van een hele reeks dieren in de talenkoffer. Ontmoet vogelke, vis, kwal, rat en paard!
Taal stimuleren met de talenkoffer

De dieren van de talenkoffer

De talenkoffer is een koffer vol spel- en lesmateriaal dat de kindbegeleiders kunnen gebruiken in de opvang. Het bevat spelletjes, boekjes, en ook de taaldieren. Zij helpen om het taalbeleid speels toe te passen in de dagelijkse werken. Zo staat 'vogelke' voor VOlledige zinnen, GEvarieerd taalaanbod, Langzaam praten en KErnwoorden benadrukken.

'Kwal' herinnert de kindbegeleiders eraan dat we de kinderen kansen moeten geven om te spreken, door Kijken, Wachten, Afwachten, Luisteren. Niet meteen verbeteren of zelf aanvullen dus, maar het kind de tijd geven om zelf woorden te ontdekken.

De talenkoffer reist het land rond, van opvang tot opvang, om zo iedereen de kans te geven het taalbeleid op te frissen. 

De taaldieren van de talenkoffer werken op 3 pijlers:

  1. Inspelen op taaluitingen van de kinderen
  2. Spreekkansen bieden aan de kinderen
  3. Een rijk taalaanbod voorzien 

Taal stimuleren op elk moment van de dag

Elke dag zijn de begeleiders bezig met taal in de opvang, zelfs bij de allerkleinsten. Door de taalvisie te volgen: 

  • Creëren we meer tijd voor taalstimulering omdat wij ervan uitgaan dat elk moment van de dag taalkansen biedt. Je kunt heel veel momenten talig maken door aandacht te hebben voor de uitingen van het kind.
  • Wordt het duidelijk dat taal een natuurlijk gebeuren is. Het zijn geen formele taallessen, maar tijdens het spel van de kinderen, tijdens de verzorging, of tijdens het eten spelen we in op wat de kinderen aanbrengen. 


Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...