De samenstelling van borstvoeding

Wist je dat de samenstelling van moedermelk voortdurend wijzigt? De samenstelling is afhankelijk van de voeding van de moeder, de leeftijd van het kind en de duurtijd van de borstvoeding.
De samenstelling van borstvoeding

Water

Moedermelk bestaat voor een groot deel uit water. Dit is nodig om de waterbehoefte van je baby te dekken. Die is groot omwille van de ongunstige verhouding tussen het lichaamsoppervlak en de niercapaciteit. Tot de leeftijd van 6 maand kan borstvoeding de volledige waterbehoefte van je baby dekken. Bij koorts of warm weer neemt die behoefte toe. Je baby zal dan vaker vragen naar melk.  

Nu je dit weet, kun je al raden dat het als moeder heel belangrijk is om voldoende vocht in te nemen tijdens de borstvoedingsperiode. Dit voorkomt dat je zelf uitdroogt en houdt de samenstelling van jouw moedermelk optimaal. 

Energie

Een zuigeling heeft veel energie nodig om te groeien en nieuw weefsel aan te maken. Moedermelk bevat dan ook meer calorieën dan koemelk. Het grootste deel van de calorieën in de melk zijn afkomstig van de vetmassa die tijdens de zwangerschap werd opgeslagen.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor het onderhoud van de weefsels, om te voorzien in essentiële aminozuren en om te groeien. Omdat de nieren van een baby nog niet optimaal werken, mag het ook niet te veel eiwitten krijgen.  Het eiwitgehalte in moedermelk bedraagt de helft van het gehalte in koemelk. 

De moeder staat een deel van haar eiwitten af via haar moedermelk. In de westerse maatschappij nemen we meer eiwitten in dan aangeraden wordt. Als mama verhoog je je eiwitinname dan ook best niet.

Vetten

Moedermelk is heel rijk aan vetten. Dit is belangrijk voor de groei, de hersenontwikkeling en de energievoorziening van je kindje. Vooral zuigelingen, maar ook kinderen tot de leeftijd van 5 jaar, hebben een verhoogde behoefte aan vet. 

Het vetgehalte in moedermelk neemt toe met de leeftijd van het kind en met de duur van de voeding. Wanneer je kindje begint te drinken, is het vetgehalte lager dan naar het einde toe. Dit zorgt ervoor dat het kindje voldoende kan drinken en niet te snel genoeg heeft, want vetten geven snel een voldaan gevoel. 

De vetten in de moedermelk zijn in de eerste drie maand vooral afkomstig van de vetreserves die gedurende de zwangerschap werden opgeslagen. Een extra vetinname voor de moeder is dan niet nodig. Wanneer je langer dan drie maand borstvoeding geeft, is een extra inname van linolzuur belangrijk. Dit komt vooral voor in oliën en vetstoffen.

Koolhydraten

Moedermelk is rijker aan koolhydraten dan koemelk. Koolhydraten zijn nodig voor de energievoorziening van je kindje. Hierdoor smaakt moedermelk ook zoeter. Een verhoogde inname van koolhydraat is voor de mama niet nodig.

Mineralen

Moedermelk bevat weinig mineralen. Dit is nodig omdat de nierfunctie van een zuigeling nog niet optimaal is. Je kindje heeft als foetus al voldoende reserves op vlak van mineralen opgeslagen om te voorzien in zijn/haar eerste 6 levensmaanden. 

Tussen 4 en 12 maand is de ijzerbehoefte van je kindje het grootst. Daarom is het belangrijk om vanaf dan een ijzerbron te voorzien voor je kindje. Groentepap is hiervoor de beste keuze. 

Voor de moeder is het belangrijk om voldoende calcium in te nemen, aangezien er veel verloren gaat via de moedermelk. Je kunt calcium vooral halen uit zuivel, groene groenten, volkorenproducten en water.

Vitaminen

Moedermelk bevat vitamine A, B en C-vitamines. Aangezien moedermelk geen vitamine D bevat, is een supplement soms nodig. Vraag advies aan je arts.

Lees in onze gids hoe je een gezonde zwangerschap tegemoet gaat!

Artikel tags: