NieuwsGezin
18 september 2020

deel

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
De motoriek van peuters onder de loep

Studenten volgen 120 Vlaamse peuters

Het onderzoek is een masterproef van studenten kinesitherapie en lichamelijke opvoeding. In hun proef meten ze het motorische ontwikkelingsniveau van Vlaamse peuters. In een volgende fase krijgt 1 groep peuters een actief bewegingsprogramma in de opvang. Daarna meten de onderzoekers of dat programma een effect had op hun motoriek. In totaal volgen de studenten 120 peuters, verspreid over verschillende Partena dagverblijven. 
Samen spelen en testen
In een eerste fase bepalen de onderzoekers het bewegingsniveau van de peuters aan de hand van een aantal tests. Ook vullen de ouders een vragenlijst in. Dat is de basis van de meting.

De vaardigheden die getest worden:

  • Evenwicht: kan het kindje de controle over het lichaam behouden?
  • Beweging: kan het kind zich van de ene plaats naar de andere voortbewegen? Dat kan gaan om kruipen, huppelen, springen...
  • Voorwerpmanipulatie: hoe goed kan het kind een bal vangen, gooien of trappen?
  • Grijpen: hoe gebruikt het kindje de handjes? Om een voorwerp vast te houden met 1 hand bijvoorbeeld, maar ook voor complexere activiteiten waarbij het gecontroleerd gebruik van handen en vingers nodig is.
  • Samenwerking tussen visuele informatie en motoriek: een test voor de oog-handcoördinatie, zoals bijvoorbeeld het grijpen van een voorwerp of iets bouwen met blokken.

In een volgende fase van het project krijgt de interventiegroep een bewegingsprogramma in het dagverblijf. Dat zijn dagelijkse spelletjes en bewegingsvormen om de motoriek van de kindjes te stimuleren. 

Na het volgen van het bewegingsprogramma nemen de onderzoekers opnieuw de tests af bij de interventiegroep én bij de controlegroep.

En daarna?

De studenten willen graag onderzoeken of een bewegingsprogramma in het dagverblijf een invloed heeft op de motoriek van de peuters. De resultaten van het onderzoek zullen er wellicht zijn rond maart 2021. Wij zijn alvast heel benieuwd naar de resultaten. Rond motoriek van baby’s en kleuters gebeurden al heel wat onderzoeken, maar er is tot nu toe weinig onderzoeksmateriaal bij peuters. Het gaat dus om een uniek project in Vlaanderen. Partena is trots daaraan te mogen bijdragen!

Lees ook

Een trouwfeest in het dagverblijf

De liefde tussen 2 peutertjes in kinderdagverblijf Boskabouter in Melle was zo overduidelijk, dat de kindbegeleiders die liefde wilden vereeuwigen. Ze hielden daarom een heus trouwfeest voor de 2 tortelduifjes.

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.