NieuwsGezin
18 september 2020

deel

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
De motoriek van peuters onder de loep

Studenten volgen 120 Vlaamse peuters

Het onderzoek is een masterproef van studenten kinesitherapie en lichamelijke opvoeding. In hun proef meten ze het motorische ontwikkelingsniveau van Vlaamse peuters. In een volgende fase krijgt 1 groep peuters een actief bewegingsprogramma in de opvang. Daarna meten de onderzoekers of dat programma een effect had op hun motoriek. In totaal volgen de studenten 120 peuters, verspreid over verschillende Partena dagverblijven. 
Samen spelen en testen
In een eerste fase bepalen de onderzoekers het bewegingsniveau van de peuters aan de hand van een aantal tests. Ook vullen de ouders een vragenlijst in. Dat is de basis van de meting.

De vaardigheden die getest worden:

  • Evenwicht: kan het kindje de controle over het lichaam behouden?
  • Beweging: kan het kind zich van de ene plaats naar de andere voortbewegen? Dat kan gaan om kruipen, huppelen, springen...
  • Voorwerpmanipulatie: hoe goed kan het kind een bal vangen, gooien of trappen?
  • Grijpen: hoe gebruikt het kindje de handjes? Om een voorwerp vast te houden met 1 hand bijvoorbeeld, maar ook voor complexere activiteiten waarbij het gecontroleerd gebruik van handen en vingers nodig is.
  • Samenwerking tussen visuele informatie en motoriek: een test voor de oog-handcoördinatie, zoals bijvoorbeeld het grijpen van een voorwerp of iets bouwen met blokken.

In een volgende fase van het project krijgt de interventiegroep een bewegingsprogramma in het dagverblijf. Dat zijn dagelijkse spelletjes en bewegingsvormen om de motoriek van de kindjes te stimuleren. 

Na het volgen van het bewegingsprogramma nemen de onderzoekers opnieuw de tests af bij de interventiegroep én bij de controlegroep.

En daarna?

De studenten willen graag onderzoeken of een bewegingsprogramma in het dagverblijf een invloed heeft op de motoriek van de peuters. De resultaten van het onderzoek zullen er wellicht zijn rond maart 2021. Wij zijn alvast heel benieuwd naar de resultaten. Rond motoriek van baby’s en kleuters gebeurden al heel wat onderzoeken, maar er is tot nu toe weinig onderzoeksmateriaal bij peuters. Het gaat dus om een uniek project in Vlaanderen. Partena is trots daaraan te mogen bijdragen!

Lees ook

18 september 2020

Ga digitaal met Partena Kinderopvang

Zoals je weet zetten we bij Partena Kinderopvang al langer in op digitalisering. Zo krijg je je factuur per mail, en een herinneringsberichtje komt per sms. Elke dag werken we verder aan die digitalisering. De administratie voor de inschrijving bijvoorbeeld zal binnenkort ook online kunnen. Daarnaast zetten we meer en meer in op de ouderapp als communicatiemiddel. 
18 september 2020

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?