De emoties van je oogappel

Dat een baby huilt, is onvermijdelijk en dat kan soms zwaar te verdragen zijn. Hoe kun je het gehuil van je baby leren ontcijferen en hoe moet je erop reageren?
De emoties van je oogappel

Waarom huilt je baby?

Wenen is het enige middel waarmee een baby kan communiceren. Hij beschikt over een heel repertoire aan huilbuien die verschillen in intensiteit, duur en ritme. Bovendien heeft elke baby unieke stembuigingen. Niet zo gemakkelijk dus, om van in het begin te weten wat je baby wilt. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Na een tijdje leer je je baby beter kennen en kun je misschien bepaalde huilbuien van andere leren onderscheiden. Wij sommen de meest voorkomende emoties op die baby's uiten door te huilen.

Honger

Hongerkreten komen het vaakst voor en zijn dus ook het meest herkenbaar. Een schelle toon, een pauze om te ademen en daarna korte, hevige en ritmische kreten. Zodra je baby een paar weken oud is, worden de meeste huilbuien ’s nachts veroorzaakt door honger. 

Wat moet je doen? 

Geef je baby zo snel mogelijk borstvoeding of de papfles. Zijn honger slaat namelijk snel om in pijn en angst. Als baby te lang moet wachten, zal hij dubbel zo hard beginnen huilen. 

Moe 

Je zuigeling begint te huilen zonder duidelijke reden. Je probeert hem af te leiden, maar zijn gehuil gaat van kwaad naar erger en hij begint tegen te spartelen. Meestal gebeurt dit 's avonds, hoewel een baby geen vast uur heeft om moe te zijn. Voor sommige baby’s maakt een stevige huilbui zelfs deel uit van het avondritueel. 

Wat moet je doen? 

Breng de baby naar zijn bedje, in een rustige kamer. Mogelijk valt hij meteen in slaap of misschien vertelt of brabbelt hij eerst nog wat om zich van de spanning te ontdoen. Indien nodig kun je hem helpen door zachtjes tegen hem te praten of te neuriën.   

Knuffel 

Protestkreetjes, gejammer en uiteindelijk geschreeuw? Geen twijfel mogelijk: je baby verveelt zich. Alle pasgeboren baby’s hebben contact en gezelschap nodig.

Wat moet je doen? 

Neem je baby in je armen zonder te vrezen dat hij je manipuleert. Integendeel, door zijn veiligheidsgevoel te versterken, zal zijn vertrouwen groeien en zal hij op termijn minder gaan vragen om opgepakt te worden.   

Pijn 

Plotse pijn zul je herkennen aan een schrille en doordringende kreet. Je zult instinctief weten dat het dringend is. Een chronische pijn gaat eerder gepaard met zwak en aanhoudend gejammer. In beide gevallen reageer je best onmiddellijk. 

Wat moet je doen? 

Bepaal waar je baby pijn heeft en blijf op de uitkijk voor de volgende symptomen: koorts (meer dan 38°C), braken, diarree, extreme bleekheid, huidirritatie, hoest, lopende neus, ... Ga in deze gevallen meteen op consultatie bij de dokter. 

Geen waarneembare symptomen? 

Misschien lijdt je baby aan kolieken. Probeer hem te sussen door zachtjes zijn buik te masseren en hem te wiegen.    

Boos 

Zijn kreten zijn erg hoog en luid. Ze uiten een intense frustratie omdat iets niet snel genoeg voldoet aan zijn behoeften. Of misschien slaagt hij er gewoon niet in je te doen begrijpen wat hij wil. De kans is dus groot dat je geregeld woedekreten te horen krijgt. 

Wat moet je doen? 

Wees geduldig en laat hem rustig zijn woede uiten. Met de tijd zul je op de noden van je baby leren anticiperen. Hij zal dus minder reden hebben tot woedeaanvallen. Maar wat als hij maar niet wilt stoppen? Neem wat afstand. Je baby moet leren dat hij niet altijd zijn willetje kan krijgen.   

Ongemak 

Als je baby ergens last van heeft, zal hij aandringend en herhaaldelijk schreeuwen. Moet hij soms een boertje laten, heeft hij het warm of koud, is zijn luier nat? Je baby kan zijn problemen nog niet relativeren en deelt ze dus met jou. 

Wat moet je doen? 

Probeer de oorzaak van het probleem te achterhalen. Als de reden niet vanzelfsprekend is, kan het soms voldoende zijn om hem even op te tillen of hem in een andere positie te leggen.   

Tijdelijk 

Het gehuil kan luider en langer worden van de tweede tot de tiende week. Aan het einde van de derde maand verdwijnen zijn kolieken en kan je baby zich al beter uitdrukken. Zijn gehuil zal dus verminderen. Hij zal ook beter leren omgaan met frustraties en af en toe moeten wachten.

Het gehuil van de allerkleinsten hoort bij de schrilste en luidste tonen die men kan horen in een huis. Het kan gaan tot 85 decibel, wat het equivalent is van een straat vol mensen. Het is dus normaal dat je er af en toe zenuwachtig van wordt.  

Voel je toch dat je de situatie niet meer de baas bent, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij iemand uit je omgeving, of vraag raad aan je arts of kraamverzorg(st)er. Af en toe wat tijd voor jezelf nemen terwijl iemand anders eventjes op je baby past, kan de druk ook wat verlichten.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

18 september 2020

Ga digitaal met Partena Kinderopvang

Zoals je weet zetten we bij Partena Kinderopvang al langer in op digitalisering. Zo krijg je je factuur per mail, en een herinneringsberichtje komt per sms. Elke dag werken we verder aan die digitalisering. De administratie voor de inschrijving bijvoorbeeld zal binnenkort ook online kunnen. Daarnaast zetten we meer en meer in op de ouderapp als communicatiemiddel. 
18 september 2020

De motoriek van peuters onder de loep

Bij Partena Kinderopvang blijven we graag op de hoogte van nieuwe inzichten in de wereld en ontwikkeling van jonge kinderen. Zo kunnen wij onze werking en pedagogisch beleid daarop voortbouwen en verbeteren. Daarom werken we met plezier mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zo ook aan dit project in samenwerking met Universiteit Gent, rond de motoriek van peuters. 
18 september 2020

Pimpampoentje toont hoe duurzaam je kinderdagverblijf is

Bij Partena Kinderopvang zetten we al langer in op duurzaamheid. Daar gaan we nu nog een stapje verder in met deze vrolijke groene mascotte. Ontmoet Pimpampoentje, het groene lieveheersbeestje dat met zijn stippen aangeeft hoe duurzaam jouw kinderdagverblijf is. Heb jij ‘m al gespot?