NieuwsGezin
30 juli 2018

deel

De Bijkluswet: wat betekent dit voor Helpper

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, mag nu tot 6.000 euro per kalenderjaar (jaarlijks geïndexeerd bedrag) bijverdienen, zonder er belastingen of sociale bijdragen op te moeten betalen. Dat werd zo bepaald door de Bijkluswet. 

Wat de klusjes betreft, moet dit gaan om verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Een deeleconomie is een systeem waarbij diensten worden uitgevoerd door een particulier aan derden, via een erkend deeleconomieplatform, zoals Helpper dus.

Wat betekent dit voor de helpper(s)? 

De helppers behouden de vergoeding van 7 euro per gepresteerd uur. Nu is dit onbelast. Vroeger was dit 7,98 euro bruto; met -na aftrek van de 10% belastingen- 7 euro netto. Als zij werken via een erkend deeleconomieplatform - zoals Helpper er eentje is - dan kunnen de helppers vanaf nu tot 6.130 euro per jaar onbelast bijverdienen, zonder beperking per maand. 

En de helppies?

De belasting valt weg. Blijft de helppie dan 9,80 euro/uur betalen? Absoluut niet! Hun filosofie is om zoveel mogelijk mensen te kunnen helppen, daarom hebben ze er voor gekozen om de uurprijs voor alle helppies te verlagen van 9,80 euro per uur naar 9 euro per uur, en dit voor alle prestaties geleverd vanaf 1 augustus 2018. Op die manier kunnen helppies vaker gebruik maken van helpper ondersteuning en vooral kunnen nog meer mensen beroep kunnen doen op een helpper voor hun hulpvraag. 

Hoe zit dat met de belastingen?

De inkomsten die je krijgt via een deeleconomieplatform zoals Helpper, moet je aangeven op je belastingbrief. Het deeleconomieplatform zelf geeft ook na afloop van het jaar je totale inkomsten door aan de FOD Financiën. Zij controleren dan of je voor het hele jaar de 6.000 euro (jaarlijks geïndexeerd bedrag) hebt overschreden. Let wel; het bedrag dat het deeleconomieplatform doorgeeft kan een beetje hoger liggen dan het precieze bedrag dat je ontvangen hebt. Dat is omdat je naast je netto-inkomsten ook eventuele administratieve kosten moet meerekenen. 

Meer informatie vind je op www.bijklussen.be

Interesse om Helpper te worden? Registreer je dan hier.

Ben je op zoek naar hulp en lijken de diensten van Helpper je wel wat? Ga dan hier op zoek naar een Helpper. 

 

Artikel tags:

Lees ook

05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid. 

Poetshulpen met dienstencheques lijden wél loonverlies bij annulatie

Een uitspraak van minister Vandenbroucke dit weekend leidde tot een verkeerde perceptie rond het annuleren van poetshulp tijdens deze lockdown. Partena Hulp in huis benadrukt dat poetshulp nog steeds veilig kan verlopen mits het naleven van veiligheidsregels. Bij tijdelijke economische werkloosheid lijden poetshulpen in Vlaanderen namelijk wél loonverlies. Het bedrijf wil sensibiliseren om de werknemers uit deze sector te steunen en niet onnodig de poetshulp aan de deur te zetten.

Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

De Oost-Vlaamse Eline Roose werkt al 4 jaar als enthousiaste huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Helaas hield het coronavirus haar een maand aan de kant. Niet omdat ze getroffen was door het virus zelf, wél door de intussen overbekende maatregelen die huishoudhulp onmogelijk maakten. Maar vandaag staat ze er opnieuw. Klaar om haar trouwe klanten weer uit de nood te helpen! “Sommigen beschouwen me als familie. Supertof, natuurlijk!”