Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen.
Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Babyblues 

In de week na de bevalling kun je als kersverse mama overvallen worden door een gevoel van neerslachtigheid. Sommige vrouwen hebben last van huilbuien, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarbovenop kunnen soms ook schuldgevoelens, gebrek aan eetlust of slaap- en concentratieproblemen opkomen. 

De zogenaamde 'babyblues' is een volkomen normaal verschijnsel als je pas bevallen bent. Je lichaam reageert op de abrupte daling van het hormoon progestageen na de bevalling. Ook de stress en de vermoeidheid van de bevalling spelen een rol. Bovendien zijn de eerste dagen als mama mentaal heel overrompelend. Het is dan ook begrijpelijk als het je even allemaal te veel wordt. 

Dit kan je helpen tijdens die eerste dagen:

  • Voel je zeker niet schuldig. Dit is een heel normale fase waar de meeste nieuwe mama's door moeten.
  • Grijp elke kans om uit te rusten of een dutje te doen. Vermoeidheid maakt je neerslachtigheid alleen maar erger.
  • Praat over je gevoelens met iemand uit je omgeving of vraag raad in de kraamkliniek.
  • Wees geduldig: gun jezelf de tijd om je baby te leren kennen en aan het nieuwe leven als mama te wennen. 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Postnatale depressie

Voel je je langer dan twee weken na je bevalling nog steeds neerslachtig of beginnen de depressieve gevoelens pas 3 of 4 weken na de bevalling? Dan heb je misschien last van een postnatale depressie.

Hoe herken je het?

Als je last hebt van een postnatale depressie voel je je moedeloos en onzeker, en heb je last van huilbuien en/of schuld- en angstgevoelens. Vaak voel je je over je baby alleen maar gestresseerd of zelfs onverschillig.

Wat kun je doen?

Schaam je niet om over je gevoelens te praten. Dit is niet jouw schuld en je bent ook geen slechte moeder omdat je je niet lekker voelt.

Vraag raad en hulp aan iemand die je vertrouwt. Raak je er zelf niet uit, ga dan te rade bij je huisarts of ga praten met een psycholoog. Hoe sneller je hulp zoekt, des te sneller zul je je ook weer beter kunnen gaan voelen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.