Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen.
Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Babyblues 

In de week na de bevalling kun je als kersverse mama overvallen worden door een gevoel van neerslachtigheid. Sommige vrouwen hebben last van huilbuien, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarbovenop kunnen soms ook schuldgevoelens, gebrek aan eetlust of slaap- en concentratieproblemen opkomen. 

De zogenaamde 'babyblues' is een volkomen normaal verschijnsel als je pas bevallen bent. Je lichaam reageert op de abrupte daling van het hormoon progestageen na de bevalling. Ook de stress en de vermoeidheid van de bevalling spelen een rol. Bovendien zijn de eerste dagen als mama mentaal heel overrompelend. Het is dan ook begrijpelijk als het je even allemaal te veel wordt. 

Dit kan je helpen tijdens die eerste dagen:

  • Voel je zeker niet schuldig. Dit is een heel normale fase waar de meeste nieuwe mama's door moeten.
  • Grijp elke kans om uit te rusten of een dutje te doen. Vermoeidheid maakt je neerslachtigheid alleen maar erger.
  • Praat over je gevoelens met iemand uit je omgeving of vraag raad in de kraamkliniek.
  • Wees geduldig: gun jezelf de tijd om je baby te leren kennen en aan het nieuwe leven als mama te wennen. 

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Postnatale depressie

Voel je je langer dan twee weken na je bevalling nog steeds neerslachtig of beginnen de depressieve gevoelens pas 3 of 4 weken na de bevalling? Dan heb je misschien last van een postnatale depressie.

Hoe herken je het?

Als je last hebt van een postnatale depressie voel je je moedeloos en onzeker, en heb je last van huilbuien en/of schuld- en angstgevoelens. Vaak voel je je over je baby alleen maar gestresseerd of zelfs onverschillig.

Wat kun je doen?

Schaam je niet om over je gevoelens te praten. Dit is niet jouw schuld en je bent ook geen slechte moeder omdat je je niet lekker voelt.

Vraag raad en hulp aan iemand die je vertrouwt. Raak je er zelf niet uit, ga dan te rade bij je huisarts of ga praten met een psycholoog. Hoe sneller je hulp zoekt, des te sneller zul je je ook weer beter kunnen gaan voelen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.