Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Eén op honderd zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De bevruchte eicel nestelt zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. Wat zijn de symptomen? En wat te doen? 
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in op een andere plek dan in de baarmoeder. De meest voorkomende plekken zijn: in de eierstok, in de baarmoederhals of een andere plaats in de buikholte. Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zul je in eerste instantie dezelfde symptomen hebben als vrouwen met een normale zwangerschap:
 • Gevoelige borsten;
 • Misselijkheid;
 • Een zeurderig gevoel in de onderbuik;
 • Een positieve zwangerschapstest.
Je krijgt dezelfde zwangerschapssymptomen omdat het embryo in je lichaam het hormoon HCG afgeeft, wat duidt op zwangerschap. In het begin zijn er niet onmiddellijk symptomen die erop wijzen dat er iets fout zit. Deze komen er wel naarmate het embryo groeit.

Wat zijn de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn twee verschillende buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, telkens met verschillende symptomen. Hoe kun je ze herkennen?

 1. Subacute buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  Je eileiders zijn nog intact. Volgende symptomen treden op:
  • Bloedverlies;
  • Zeurende buikpijn aan één kant van de buik;
  • Pijn aan één schouder;
  • Flauwvallen;
  • Misselijkheid.
 2. Acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  Je eileider barst door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Volgende symptomen treden op:
  • Hevige buikpijn;
  • Snelle hartslag;
  • Daling van de bloeddruk;
  • Flauwvallen.

In het algemeen kunnen de symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap lijken op die van een miskraam. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je gynaecoloog!

Wat te doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als je vermoedt dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zal een onderzoek plaatsvinden. Je gynaecoloog kan een echo nemen van je baarmoeder. Op die manier kan hij of zij duidelijk zien of het embryo al dan niet in de baarmoeder zit. Een tweede onderzoeksmethode is het afnemen van bloed. In je bloed zal inderdaad het zwangerschapshormoon HCG zitten, maar het zal veel minder snel stijgen. Je arts neemt bloed af en doet dat enkele dagen later opnieuw. Normaal gezien moet er een duidelijke stijging zijn van de HCG-waarde maar bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dus niet.

Als je gynaecoloog of arts vaststelt dat de zwangerschap buitenbaarmoederlijk is, moet er zo snel mogelijk een operatie plaatsvinden om de zwangerschap te onderbreken. 

Wat zijn de oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Enerzijds kan er iets mis zijn met het embryo zelf. Dit heeft dan een afwijking opgelopen via de eicel van de moeder, via de zaadcel van de vader of beide. Anderzijds kan de oorzaak op een andere manier bij de moeder liggen. 

We sommen er enkele kort op:

 • Beschadiging van de eileiders;
 • Een soa zoals chlamydia, ook na genezing;
 • Een ontsteking in de onderbuik;
 • Alcohol- en drugsgebruik;
 • Roken;
 • Vruchtbaarheidsbehandelingen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.