Buiten regent het vitamientjes

Een frisse neus halen doet deugd. En dat geldt ook voor baby’s. Een van de waarden waarin Partena Kinderopvang gelooft, is buiten spelen en natuurbeleving. Daar zijn heel wat initiatieven voor onder het motto 'Buiten regent het vitamientjes'. 
Buiten regent het vitamientjes

Beter voor de weerstand, de motoriek, ...

Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Het is in de eerste plaats gewoon leuk. Daarnaast heeft het een positief effect op de gezondheid. Licht en zuurstof maken kinderen minder vatbaar voor ziektes en allergieën en zorgen voor een algemene betere weerstand. Kinderen moeten buitenspelen om zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen op motorisch vlak, maar ook op vlak van de sociale en zintuiglijke ontwikkeling. Het is dus belangrijk dat kinderen dagelijks voldoende beweging krijgen. Bewegen en gezond eten dragen namelijk bij tot een gezond leven. Bewegen jij of je kinderen voldoende? Ontdek het in onze gids.

Binnen Partena Kinderopvang werken wij steeds rond een aantal waarden die van nabij worden opgevolgd door onze pedagoge. Zoals zelfredzaamheid, of geborgenheid. Ook buiten spelen en naar buiten gaan stimuleren we, onder het motto 'Buitent regent het vitamientjes'.
Grietje De Groote, coördinator van de Partena Kinderdagverblijven

Buitenspel verschilt enorm van binnenspel: er zijn andere vaardigheden voor nodig, kinderen maken grovere en snellere bewegingen, ze komen tot nieuwe inzichten en uitdagingen. Dit geldt ook voor baby’s: buiten kunnen ze bijvoorbeeld wind en gras ervaren- iets wat heel wat baby’s fascineert. Buiten spelen biedt kinderen de kans om echte ontdekkingsreizigers te worden en de wereld te exploreren. 

“Wij zijn een enorme voorstander van naar buiten gaan met kindjes, dat doen we trouwens zo vaak mogelijk. De meeste van onze kinderdagverblijven en onthaalouders beschikken over een tuintje of een terras, zodat de kindjes naar buiten kunnen. Ze kunnen er fietsen, lopen, spelen met een bal water, zand of krijt, dieren eten geven, planten water geven… de mogelijkheden zijn onuitputtelijk," aldus Grietje De Groote.  

Busje komt zo...

Sinds kort hebben een aantal Partena kinderdagverblijven en onthaalouders kiddy bussen in gebruik. Een kiddy bus is een reuze-wandelwagen met driepuntsgordel waarin zes kindjes veilig plaats kunnen nemen. We gebruiken die enkel voor kindjes die al zelfstandig recht kunnen zitten. Grietje De Groote: "We gaan picknicken, naar het park, tijdens de week van groenten en fruit gaan we met oudere kindjes naar de fruitwinkel op bezoek, en een van onze onthaalouders gaat zelfs wekelijks met haar reuze-buggy de bus op naar de markt in haar dorp. En daar heeft ze uiteraard veel bekijks!"

En thuis?

Uiteraard kun je met iets oudere kindjes al actief buiten spelen, jongere kindjes kunnen tijdens de zomer op een speeldeken in de schaduw liggen. Maar je hoeft het niet altijd ver te zoeken: doe kleine boodschappen met de wandelwagen, of, als je kindje goed stevig kan blijven zitten, met de fiets met fietskar of aangepaste kinderstoel. Ga eens naar het park om de eendjes te voeren, of zoek de lokale glijbaan op. Je hoeft helemaal niet te wachten tot het kwik richting twintig graden stijgt.

Vanaf wanneer mag je buiten met een kindje? 

Vroeger werd vaak geadviseerd de eerste zes weken niet buiten te komen met je baby. Maar vandaag stimuleert men net om buiten te komen met je oogappel. Zelfs met een pasgeboren baby mag je naar buiten. 

Het is wel zeer belangrijk om de kleding van je baby en zijn/haar bedekking (wandelwagen, deken, ...) aan de omgevingstemperatuur aan te passen. Bescherm je kindje in de zomer dus extra tegen de zon en in de winter tegen de koude. Bovendien hoeft een uitstapje bij zeer koude of warme temperaturen niet té lang te duren, want kindjes die stilzitten in de buggy kunnen het sneller koud krijgen. Peuters kun je dan weer af en toe laten stappen om warm te krijgen. 

Hoe bescherm je je kindje?

Zomer

  • Zonnehoed of pet
  • Altijd insmeren met een aangepaste zonnecrème met zeer hoge factor
  • Luchtige, ademende kledij die toch voldoende bedekt laat

Winter

  • Muts
  • Wanten
  • Eventueel een skipak of een berenpakje

Hoe weet je of je baby warm genoeg heeft?

Voel aan de voetjes! Als die zweten, heeft het kindje te warm. Of voel eens in het nekje, maar zorg er wel voor dat je handen niet te koud zijn. Kinderen kunnen snel last krijgen van koude handen, daarom is dit een iets minder goede indicatie. Weet dat kinderen zich snel kunnen aanpassen aan koude, maar moeilijker aan warmte. Oudere kinderen dragen hetzelfde als jij, met een extra laagje.

Bron: Partena Kinderopvang en Kind en Gezin

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...