Brandwonden verzorgen en voorkomen bij kinderen: enkele tips

De meeste brandwonden worden opgelopen door kinderen terwijl ze gewoon thuis zijn. Niet alleen in de keuken loopt je kroost gevaar, maar ook in minder voor de hand liggende ruimtes zoals de badkamer. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen de omgeving van je kind al veel veiliger maken. Hieronder geven we tips om brandwonden te voorkomen voor de verschillende ruimtes in huis en leggen we uit hoe je brandwonden verzorgt.

Brandwonden verzorgen en voorkomen bij kinderen: enkele tips

Keuken 

In de keuken ligt er voor kleine kindjes overal gevaar op de loer. Het fornuis, de oven, de frietketel, warme vloeistoffen, de microgolf en verschillende elektrische apparaten, het kan al snel misgaan met brandwonden tot gevolg. Wees dan voortdurend alert op risicosituaties voor brandwonden. Hieronder alvast 7 tips om gevaarlijke situaties in de keuken te vermijden:

 

 1. Zet indien mogelijk de potten op de achterste pitten en draai de handvatten en stelen naar achteren zodat kinderen de hete potten niet kunnen vastnemen en omtrekken.

 2. Controleer of de deur van de oven niet warm wordt, bij een goede oven zou dit niet het geval mogen zijn.

 3. Een frietketel kan vlam vatten. Mocht dit gebeuren, dek deze dan snel af met een deksel, blusdeken of vochtige doek.

 4. Verwarm iets nooit langer dan nodig is. Als iets in de microgolf te lang verwarmd wordt, kan het in brand schieten.

 5. Sluit niet te veel toestellen op één stopcontact aan, want dat kan voor kortsluiting zorgen.

 6. Gebruik hete toestellen zoals een strijkijzer buiten het bereik van je kind en laat ze nooit onbeheerd achter. Laat ze op een veilige plek afkoelen.

 7. Heb je een koffiemachine met pads? Wees dan voorzichtig bij het verwisselen van de pads, de oude pads kunnen erg heet zijn.

Badkamer

Heet water kan voor onaangename brandwonden zorgen bij jonge kinderen. Zorg daarom dat het water nooit warmer is dan 37°C en blijf altijd in de buurt als je kinderen in de badkamer zijn.

 

Hieronder nog 7 tips om brandwonden in de badkamer te voorkomen:

 1. Begin altijd eerst met koud water en vul dat later pas aan met warm water. Controleer bij een bad de temperatuur met een badthermometer.

 2. Heb je warm water genomen? Voorkom dan dat de kraan heet blijft door daarna altijd nog even koud water door de kraan te laten lopen.

 3. Zorg altijd voor een goede verluchting in de badkamer, zeker als je een boiler hebt die op gas werkt. Zet de boiler nooit hoger dan 50 °C.

 4. Plaats beveiligde stopcontacten in de badkamer.

 5. Laat geen warme haardrogers, stijltangen of andere apparatuur rondslingeren.

 6. Probeer elektrische apparatuur uit de badkamer te houden, dus ook geen smartphone of radio.

 7. Dek elektrische verwarmingstoestellen nooit af met kleding of handdoeken.

 

Living 

De living lijkt misschien een goede speelplaats voor jonge kinderen, maar ook hier moet je als ouder alles goed in de gaten houden.


7 tips om brandwonden in de living te vermijden:

 1. Plaats hete vloeistoffen en voorwerpen altijd in het midden van de tafel zodat kinderen er niet zomaar bij kunnen.

 2. Rol verlengkabels volledig uit om oververhitting te voorkomen.

 3. Zorg dat brandende kaarsen stabiel staan en laat ze nooit onbewaakt achter.

 4. Zet de televisie volledig uit, dus niet op stand-by.

 5. Ligt er een tafellaken op tafel? Zorg dan dat het goed vast zit met klemmen zodat kinderen er niet aan kunnen trekken.

 6. Plaats beveiligde stopcontacten in de living.

 7. Zorg dat je kinderen niet bij elektrische apparaten op tafel kunnen en zet de kabel vast met een tafelklem.

 

Naast het voorkomen van gevaarlijke situaties zoals hierboven beschreven, is het ook belangrijk dat je jouw kind leert omgaan met vuur en warmte. Leer hem bijvoorbeeld hoe hij op een veilige manier een lucifer kan aansteken en leg uit waarom hij een heet strijkijzer nooit mag aanraken. Zorg er bovendien voor dat alle volwassenen in huis weten hoe ze brandwonden verzorgen. 

Bij Partena Ziekenfonds kan je ook workshops volgen om EHBO toe te passen bij baby’s en kleuters.

Brandwonden verzorgen

Is er toch iets misgegaan? Dan is het belangrijk dat je snel handelt en de brandwond verzorgt. Koel de brandwonde zo snel mogelijk met zuiver, stromend water, zonder sterke straal of druk. Gebruik de 20-regel: met water van +/- 20°C, gedurende 20 minuten, op +/- 20 cm afstand van de brandwonde.

 

Wanneer je brandwonden verzorgt, volg je daarnaast best het volgende stappenplan:

 • ‘Water, de rest komt later’: houd het verbrande lichaamsdeel gedurende 15 tot 20 minuten onder lauw, stromend water.

 • Verwijder voorzichtig kleding of sieraden (enkel als ze niet aan de huid vastkleven).

 • Koel alleen de wond, zo vermijd je onderkoeling.

 • Breng enkel een zalf of crème aan op kleine brandwonden.

 • Breng na het koelen een nat wondverband aan (medisch kompres of schone doek).

 

Belangrijk: gaat het om een ernstige brandwond? Bel dan onmiddellijk de hulpdiensten (112). Sinds dit jaar zijn de hulpdiensten ook bereikbaar via App 112. Met kleine brandwonden ga je beter naar je behandelende arts. Vergeet niet dat voor baby’s en peuters alle brandwonden gevaarlijk kunnen zijn. 


Lees ook

Mild ouderschap, groeien als gezin

Met de zomervakantie straks breekt ook het moment voor family time en ontspanning weer aan. De perfecte tijd dus om alle stress los te laten, en misschien zelfs … een aantal regeltjes? Want gewoon je eigen buikgevoel durven volgen als je met je kinderen omgaat, kan heel bevrijdend zijn. Niet alleen voor jou, maar voor je hele gezin. Hoe dat komt, legt Nina Mouton, auteur van het boek Mild Ouderschap, je uit.

Een trouwfeest in het dagverblijf

De liefde tussen 2 peutertjes in kinderdagverblijf Boskabouter in Melle was zo overduidelijk, dat de kindbegeleiders die liefde wilden vereeuwigen. Ze hielden daarom een heus trouwfeest voor de 2 tortelduifjes.

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.