Borstvoeding, een goede start?

Al voor een baby geboren wordt, hebben de meeste toekomstige ouders reeds beslist of het borst- of flesvoeding wordt. Voor een pasgeboren kindje is een optimaal samengestelde voeding noodzakelijk om afwijkingen of tekorten te voorkomen.
Borstvoeding, een goede start?

Is het langdurig geven van borstvoeding goed voor jou en je kind?

Aangezien de samenstelling van moedermelk wijzigt naargelang de leeftijd van het kind, past de moedermelk zich aan aan de noden van het kind. Vanaf de leeftijd van 6 maand is het nodig dat je kindje bijvoeding krijgt, zoals fruit- of groentepap, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal de baby minder borstvoeding nodig hebben, waardoor de melkproductie zal verminderen. 

Moedermelk voorziet het kind van beschermende stoffen die het immuunsysteem versterken. Wanneer je kind en jij geen problemen ondervinden van het geven van borstvoeding, kan dit tot een leeftijd van 3 jaar. Houd er wel rekening mee dat je kindje hier zeer afhankelijk van gaat worden, waardoor het stopzetten ervan moeilijk kan verlopen. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Alle moedermelk dat het kindje binnenkrijgt is al voldoende om hem/haar te beschermen, of je nu gedurende 1 maand of 3 jaar borstvoeding geeft. De meeste mama's geven gedurende 3 tot 6 maand borstvoeding. Er zijn voldoende, goed samengestelde flesvoedingen op de markt die borstvoeding kunnen vervangen. Deze flesvoedingen bevatten echter geen antistoffen die het kindje beschermen tegen allergieën en ziekten.

Voordelen

  • Moedermelk is altijd meteen klaar op ideale temperatuur.
  • Borstvoeding beschermt het kind tegen infecties zoals oor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie, …
  • Het kind zal minder maag- en darmproblemen ervaren dan bij flesvoeding, omdat moedermelk licht verteerbaar is.
  • Het kind ontwikkelt zijn kaak- en tongspieren.
  • Borstvoeding geven is kostenbesparend: kunstmatige flesvoeding is duurder.

Borstvoeding heeft echter ook enkele nadelen. De moeder is zelf meer gebonden, want ze moet altijd zelf de baby voeden, ook 's nachts. Het voordeel dat moedermelk licht verteerbaar is, heeft het nadeel dat het gevoel van verzadiging meestal iets minder lang duurt dan bij flesvoeding, waardoor het kind vaker gevoed moet worden. Borstvoeding vraagt ook heel wat energie, neem daarom voldoende rust.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags:

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.