Borstvoeding, een goede start?

Al voor een baby geboren wordt, hebben de meeste toekomstige ouders reeds beslist of het borst- of flesvoeding wordt. Voor een pasgeboren kindje is een optimaal samengestelde voeding noodzakelijk om afwijkingen of tekorten te voorkomen.
Borstvoeding, een goede start?

Is het langdurig geven van borstvoeding goed voor jou en je kind?

Aangezien de samenstelling van moedermelk wijzigt naargelang de leeftijd van het kind, past de moedermelk zich aan aan de noden van het kind. Vanaf de leeftijd van 6 maand is het nodig dat je kindje bijvoeding krijgt, zoals fruit- of groentepap, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal de baby minder borstvoeding nodig hebben, waardoor de melkproductie zal verminderen. 

Moedermelk voorziet het kind van beschermende stoffen die het immuunsysteem versterken. Wanneer je kind en jij geen problemen ondervinden van het geven van borstvoeding, kan je voor langere tijd borstvoeding geven. Houd er rekening mee dat je kindje bij langdurige borstvoeding er afhankelijker van gaat worden, waardoor het stopzetten ervan wat moeilijk kan verlopen. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Alle moedermelk die je kindje binnenkrijgt is meegenomen. De ingrediënten van moedermelk zijn afgestemd op de behoefte, de groei en het afweersysteem van je baby. Benieuwd wat er allemaal in moedermelk zit? Lees meer over de samenstelling van moedermelk.

De meeste mama's geven gedurende 3 tot 6 maand borstvoeding. Er zijn voldoende, goed samengestelde flesvoedingen op de markt die borstvoeding kunnen vervangen. Deze flesvoedingen bevatten echter geen antistoffen die het kindje beschermen tegen allergieën en ziekten.

Voordelen

  • Moedermelk is altijd meteen klaar op ideale temperatuur.
  • Borstvoeding beschermt het kind tegen infecties zoals oor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie, …
  • Het kind zal minder maag- en darmproblemen ervaren dan bij flesvoeding, omdat moedermelk licht verteerbaar is.
  • Het kind ontwikkelt zijn kaak- en tongspieren.
  • Borstvoeding geven is kostenbesparend: kunstmatige flesvoeding is duurder.

Borstvoeding heeft echter ook enkele nadelen. De moeder is zelf meer gebonden, want ze moet altijd zelf de baby voeden, ook 's nachts. Het voordeel dat moedermelk licht verteerbaar is, heeft het nadeel dat het gevoel van verzadiging meestal iets minder lang duurt dan bij flesvoeding, waardoor het kind vaker gevoed moet worden. Borstvoeding vraagt ook heel wat energie, neem daarom voldoende rust.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags: