Borstvoeding, een goede start?

Al voor een baby geboren wordt, hebben de meeste toekomstige ouders reeds beslist of het borst- of flesvoeding wordt. Voor een pasgeboren kindje is een optimaal samengestelde voeding noodzakelijk om afwijkingen of tekorten te voorkomen.
Borstvoeding, een goede start?

Is het langdurig geven van borstvoeding goed voor jou en je kind?

Aangezien de samenstelling van moedermelk wijzigt naargelang de leeftijd van het kind, past de moedermelk zich aan aan de noden van het kind. Vanaf de leeftijd van 6 maand is het nodig dat je kindje bijvoeding krijgt, zoals fruit- of groentepap, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal de baby minder borstvoeding nodig hebben, waardoor de melkproductie zal verminderen. 

Moedermelk voorziet het kind van beschermende stoffen die het immuunsysteem versterken. Wanneer je kind en jij geen problemen ondervinden van het geven van borstvoeding, kan dit tot een leeftijd van 3 jaar. Houd er wel rekening mee dat je kindje hier zeer afhankelijk van gaat worden, waardoor het stopzetten ervan moeilijk kan verlopen. Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Alle moedermelk dat het kindje binnenkrijgt is al voldoende om hem/haar te beschermen, of je nu gedurende 1 maand of 3 jaar borstvoeding geeft. De meeste mama's geven gedurende 3 tot 6 maand borstvoeding. Er zijn voldoende, goed samengestelde flesvoedingen op de markt die borstvoeding kunnen vervangen. Deze flesvoedingen bevatten echter geen antistoffen die het kindje beschermen tegen allergieën en ziekten.

Voordelen

  • Moedermelk is altijd meteen klaar op ideale temperatuur.
  • Borstvoeding beschermt het kind tegen infecties zoals oor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie, …
  • Het kind zal minder maag- en darmproblemen ervaren dan bij flesvoeding, omdat moedermelk licht verteerbaar is.
  • Het kind ontwikkelt zijn kaak- en tongspieren.
  • Borstvoeding geven is kostenbesparend: kunstmatige flesvoeding is duurder.

Borstvoeding heeft echter ook enkele nadelen. De moeder is zelf meer gebonden, want ze moet altijd zelf de baby voeden, ook 's nachts. Het voordeel dat moedermelk licht verteerbaar is, heeft het nadeel dat het gevoel van verzadiging meestal iets minder lang duurt dan bij flesvoeding, waardoor het kind vaker gevoed moet worden. Borstvoeding vraagt ook heel wat energie, neem daarom voldoende rust.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.