Borst- of flesvoeding?

Een optimale voeding is van levensbelang voor een baby, en borstvoeding geniet medisch gezien de voorkeur. Maar de flesvoeding van vandaag is ook kwaliteitsvol en biedt andere voordelen. Ligt jouw keuze al vast? 
Borst- of flesvoeding?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) promoot exclusief borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden en voortzetting van borstvoeding tot de leeftijd van twee jaar of langer. Alle bronnen bevestigen dat borstvoeding nog steeds de beste start is. Toch hoeven mama’s (of papa’s) die dit niet willen of kunnen zich niet slecht te voelen: kunstvoeding is de dag van vandaag kwalitatief.

Flesvoeding is zeker ook ok!

Voor sommige mama’s is het geven borstvoeding niet (meer) mogelijk. Zij hoeven zich uiteraard niet schuldig te voelen over het geven van flesvoeding. Flesvoeding bevat eveneens de nodige voedingsstoffen voor de ontwikkeling van de baby. Enkel de natuurlijke bescherming tegen infecties die moedermelk biedt, ontbreekt. Dat betekent dat een goede hygiëne tijdens de bereiding en bewaring van de flesvoeding onontbeerlijk zijn. Zo steriliseer je best de flessen en spenen na elk gebruik, en dat tot je baby’tje zes maanden is. Daarna is eenmaal per week voldoende, en kan je flesjes en spenen gewoon reinigen.

Waarom voor borstvoeding kiezen?

Bij Partena Ziekenfonds kan je terecht voor zowel de producten als het advies vindt die je ondersteunen bij het opstarten of volhouden van borstvoeding. Je vindt er onder andere kolven- en onderdelen, lingerie en kleding, cursussen en begeleiding.

 
Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of ze borstvoeding wil geven. Ga je ervoor, dan is iedere dag en druppel pure winst. Gaat het vlot, dan kun je er een tijdje mee doorgaan. Eigenlijk heeft een kind niks anders nodig dan moedermelk in de eerste 6 maanden. Tot 1 jaar vormt moedermelk een belangrijk bestanddeel van hun voedingsbehoeften als je verdergaat met voeden, naast het geven van vaste voeding als fruit en groenten.

8 redenen waarom wél

  1. Borstvoeding wordt nationaal en internationaal aanbevolen als meest natuurlijke voeding voor ieder kind. 
  2. Borstvoeding komt tegemoet aan zowel de nutritionele én emotionele behoeftes van een kind.
  3. Moedermelk is uniek in z’n samenstelling en de meest volledige, perfect uitgebalanceerde voeding voor iedere zuigeling; 
  4. Borstvoeding is altijd klaar voor gebruik, op de juiste temperatuur en zit in een mooiere verpakking dan kunstvoeding.
  5. Moedermelk is veel makkelijker te verteren dan eender welke kunstvoeding. 
  6. Moedermelk kost niks!
  7. Borstvoeding is milieuvriendelijker: het genereert véél minder afval dan flesvoeding. Geen gesleur met flessen en aanverwante uitrusting. 
  8. Borstgevoede kindjes lusten later vaak meer omdat ze gewoon zijn aan verschillende smaken.

Goede begeleiding is belangrijk

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan verbonden: (de start van) borstvoeding kan pijnlijk zijn. Ook een borstontsteking hebben doet geen deugd. Het geven van borstvoeding vraagt ook veel van je lichaam. En de nodige rust om te recupereren, is er niet altijd... Het idee dat het voeden enkel en alleen voor de mama is, is achterhaald. Gelukkig bestaat er voor elk borstvoedingsprobleem een oplossing. Wil je eens een nachtje langer slapen? Dan kun je gerust wat moedermelk afkolven en de papa eens een flesje laten geven. 

Als je voor borstvoeding kiest, is het dus elk geval belangrijk om je goed te laten begeleiden door een lactatiedeskundige of vroedvrouw. De wettelijke ziekteverzekering betaalt borstvoedingsadvies bij een vroedvrouw ook terug. 

Bij thuiskomst is bezoek aan huis van een vroedvrouw zeker geen overbodige luxe. Zelfs als je denkt dat alles goed loopt! Die eerste dagen zijn cruciaal. Het is zo jammer dat mama’s stoppen met borstvoeding omdat ze niet of slecht begeleid werden. Er doen nogal wat fabeltjes de ronde over borstvoeding, zoals dat je bijvoorbeeld ook ‘te weinig melk’ kunt hebben. 99% van de mama’s kunnen een succesvolle borstvoeding hebben, mits een goede begeleiding. Borstvoeding moet je immers leren, zowel jij als je kind. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

Artikel tags: