Blijf kalm tijdens het studeren

Honderden pagina’s die in je hoofd geprent moeten worden, tientallen boeken die je moet verstaan, … Hoe doe je dat? Ieder heeft zijn/haar eigen methodes om te studeren. Maar wat zijn de algemene richtlijnen?
Blijf kalm tijdens het studeren

Tips voor een geslaagde blok

Stand van zaken opmaken

Voor je begint met studeren maak je best een stand van zaken op. Hoeveel examens heb ik dit semester? Welke vakken moet ik studeren? Heb ik voor bepaalde vakken meer tijd nodig dan voor andere vakken? Welk vakken heb ik doorheen het semester al voorbereid en welke vakken niet?

Maak een inschatting van hoeveel tijd je nodig hebt per vak, gebaseerd op de moeilijkheidsgraad en de hoeveelheid te verwerken leerstof (houd rekening dat je zowel het handboek als je eigen notities moet studeren) van het vak in kwestie. Wees realistisch en houd vooral rekening met je persoonlijke concentratievermogen per dag.

Strijdplan opstellen

Op basis van de stand van zaken kun je een strijdplan opstellen. Maar voor jezelf een gedetailleerd studeerschema op, inclusief een tijdsplanning. Dit schema baseer je best op wat je persoonlijk aankan (maak een planning die je kunt volhouden) en op de situatie per vak (heb je nog een marge of loop je hopeloos achter?). 

Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Doe de test en meet je mentale veerkracht.

Verwerk je cursussen

Studeren alleen is vaak onvoldoende. Je moet een globaal zicht op de cursus krijgen. Verwerk je cursus, denkende aan deze vraag: Welke zijn de belangrijkste hoofdstukken en welke hoofdstukken hebben een meer verklarende functie? Het verwerken van je cursus kun je op verschillende manieren doen: met tekeningetjes, kleuren, een schema, een tabel, ... Sommigen hebben zelfs helemaal geen hulpmiddelen nodig, zolang het schema maar in hun hoofd zit.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Zorg goed voor jezelf tijdens de examenperiode. Eet gezond, beweeg voldoende en neem op tijd en stond pauze. Routine (bv. op regelmatige tijdstippen gaan slapen) is tijdens de examenperiode aan te raden, zo is je geest niet constant bezig met futiliteiten, en kun je je volledig storten op het studeren.

Tijdens het studeren

Of je nu luidop leert of kleurige kunstwerken van je cursussen maakt, sommige richtlijnen zijn voor iedereen dezelfde: 

  • Blok niet alles van buiten. Dit helpt misschien op korte termijn, maar niet op langere termijn. Probeer eerder je leerstof te verstaan door actief te studeren. 
  • Tracht je motivatie en interesse niet te verliezen. Denk niet ‘ik moet’ maar ‘ik wil’.
  • Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaak.
  • Studeer per hoofdstuk en maak per hoofdstuk korte aantekeningen (een aantal kernwoorden waarop je het hoofdstuk in een latere fase volledig kunt herhalen). Telkens als je een hoofdstuk hebt afgewerkt, herhaal je het vorige.
  • Studeer strategisch: stem je studeermanier af op de doelstellingen die in je cursus staan. Bij sommige vakken zul je meer in detail moeten leren, bij andere vakken zul je een algemeen inzicht moeten verwerven.

Meet je mentale veerkracht

Goed presteren op het werk, een bloeiend sociaal leven, een goede moeder of vader zijn, ... We moeten en we willen zoveel vandaag. Zit je hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Wordt het je allemaal wat te veel? Of heb je nog schijfruimte vrij? Doe de test, het duurt maar een paar minuten om te ontdekken hoe vol jouw hoofd zit. Wij bieden je na de test tips en hulp op maat van jouw situatie.

Lees ook

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Wie kleine kinderen in huis heeft, kent ongetwijfeld de uitspraak "je moet ogen op je rug hebben". Onze allerkleinsten gaan graag op ontdekking. En dat is goed, kinderen moeten gestimuleerd worden op alle vlak, ook al leidt dat soms tot kapoenenstreken. Maar wel liefst in een veilige omgeving natuurlijk.

1 op 4 peuters hinkt achterop bij motorische ontwikkeling

Maar elke dag 15 minuten oefenen in de kinderopvang toont beloftevolle resultaten. Dat ontdekten onderzoekers van UGent en VUB na een studie in de kinderdagverblijven van Partena en OZ Kinderopvang. Alle partijen roepen op om werk te maken van kwaliteitsvolle beweging in de kinderopvang en een goede opleiding voor kindbegeleiders. 

Naar oma en opa: meer dan alleen een kinderparadijs

Ouders voeden op en grootouders verwennen, een vertrouwde volkswijsheid. Maar we moeten niet rond de pot draaien: grootouders zijn voor veel families de meest betrouwbare schakel in hun sociale cirkel. Ze vangen de kindjes op na school of bij ziekte, ze zijn ervaren in hun zorg en ze maken maar al te graag tijd vrij voor de kleintjes. Maar dat ideale scenario komt er niet zomaar ...