Bevallen in de kraamkliniek... of thuis

Weet je al waar je wilt bevallen? Verkies je de intimiteit van een geboorte thuis? Of kies je liever voor de kraamkliniek? Ontdek hier meer over de verschillende opties.
Bevallen in de kraamkliniek... of thuis

Bevallen in een geboortehuis of thuis

Wie liever niet in het ziekenhuis wil bevallen, moet voor een thuisbevalling aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Je zwangerschap moet normaal verlopen zijn.
  • Je mag geen enkele risicofactor op complicaties vertonen.
  • Voor het geval er toch een medische interventie nodig is, moet je woonplaats in de buurt van een ziekenhuis of kliniek liggen.
  • De bevalling wordt begeleid door een vroedvrouw die je vooraf gezien en voorbereid heeft. Op de grote dag komt ze met al het benodigde materiaal (monitor, zuurstof, infuus, ...) naar je toe.

Wil je graag meer weten over je zwangerschap? Schrijf je in voor onze zwangerschapsnieuwsbrieven.

Bevallen in de kraamkliniek

Je kunt het ziekenhuis of de kraamkliniek waar je wilt bevallen vrij kiezen. Doorgaans is het evenwel de makkelijkste oplossing om te bevallen in de kraamkliniek waaraan de gynaecoloog-verloskundige die je opvolgt, verbonden is. Hij of zij kent je dossier goed en kan een aantal administratieve zaken makkelijk voor jou regelen.

Wat bepaalt je keuze van kraamkliniek?

  • De nabijheid: een straal van ongeveer 50 km is een redelijke afstand om zonder stress naar de kraamkliniek te rijden als de weeën beginnen.
  • Het comfort: bepaal je prioriteiten. Kan de papa de bevalling bijwonen? Mag de kinesitherapeut je bijstaan tijdens de bevalling? Hebben de kamers een eigen badkamer? Zijn de bezoekuren voldoende? Wordt er voor mama en baby postnatale zorg aangeboden?
  • Het kostenplaatje: In sommige privéklinieken zijn de dokters niet geconventioneerd. Ze kunnen hun honoraria dus zelf bepalen. Vraag vooraf informatie over de kosten. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, kun je heel wat besparen!
  • Een informatiesessie in de kraamkliniek van je keuze bijwonen is zeker geen slecht idee. Zo zie je hoe alles er in zijn werk gaat. Het is ook een goede gelegenheid om al je vragen te stellen.

Geboortepremie 

Wist je trouwens dat je met de bijkomende verzekering Medicalia een geboortepremie van 250 euro krijgt? Bekijk het aanbod van Medicalia hier! 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.