Bekkenbodemspieren trainen na zwangerschap en bevalling

Zwanger zijn en bevallen heeft een grote impact op je lichaam, met onder meer verzwakte bekkenbodemspieren tot gevolg. Om te vermijden dat je blijvende klachten ondervindt, is postnatale kine aan te raden.
Bekkenbodemspieren trainen na zwangerschap en bevalling

Postnatale kinesitherapie

Postnatale kine wordt zo’n vier tot zes weken na de bevalling opgestart. Tijdens deze sessies ga je de bekkenbodemspieren en (schuine) buikspieren trainen. Bovendien stabiliseer je je bekken. 

“Je kunt je lichaam vergelijken met een doos waarvan de buik- en rugspieren de zijwanden zijn, je bekkenbodemspieren vormen de bodem van de doos. Alle wanden moeten stevig zijn om de doos niet in elkaar te laten zakken. Wanneer dit niet het geval is, kun je last hebben van bekken- en rugklachten en eventueel een verzakking van de blaas. Een goede revalidatie na de bevalling is dan ook sterk aan te bevelen.” - Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Waarom verzwakken je bekkenbodemspieren?

Ten eerste heeft het verzwakken van je bekkenbodemspieren een hormonale oorzaak, je lijf maakt zich klaar voor de bevalling én je bekken moet dus verwijden om een bevalling mogelijk te maken. Daarnaast hebben deze spieren het ook hard te verduren gekregen door het gewicht van de baby dat negen maanden drukte op de bekkenbodem. En ten slotte verzwakken deze spieren ook tijdens de bevalling zelf door het persen.

Wanneer start je met het trainen van de bekkenbodemspieren?

Hoe je jouw bekkenbodemspieren traint, leer je eigenlijk al in de prenatale sessies. De kinesist staat dan stil bij de functie van je bekkenbodem, maakt je bewust van de spieren die hier zitten en leert je om deze te trainen. Vrouwen die net bevallen zijn, hebben meer moeite met het aanvoelen van deze spieren, daarom wordt dit al voor de bevalling aangeleerd. Als je weet hoe je je bekkenbodemspieren kunt trainen, kun je na de bevalling onmiddellijk aan de slag! 

Maak je echter geen zorgen als je geen prenatale sessies gevolgd hebt bij de kinesist. Zo’n vier tot zes weken na de bevalling kun je bij hem of haar terecht voor de postnatale sessies.

Waarom is het verstevigen van je bekkenbodemspieren zo belangrijk?

Je bekkenbodemspieren krijgen tijdens de zwangerschap heel wat te verduren. Als je die spieren na de bevalling gaat trainen, kun je ze weer volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van een hele reeks klachten: vaginale verzakking, lage rugklachten, urineverlies, je kunt niet lang meer in eenzelfde positie zitten of staan,... Deze klachten worden erger naarmate dat je ouder wordt. 

“Als je je lichaam graag ziet, ben je volgens mij genoodzaakt om postnatale kine te volgen. Je mag de impact die een zwangerschap op je lichaam heeft niet onderschatten. Negen maanden lang heb je je lichaam anders belast. Je slaapt, wandelt en zit anders. Dankzij postnatale kine krijgt je lichaam terug stabiliteit en eventuele verzwakkingen worden weer voor 100% hersteld. Hoewel het nooit te laat is om je bekkenbodemspieren te trainen, raad ik toch aan vrouwen aan om snel na de bevalling te komen. Zo kun je klachten op latere leeftijd reduceren.” - Anneleen Heyvaert, kinesitherapeute

Welke spieren verdienen nog aandacht tijdens postnatale kinesitherapie?

Naast de bekkenbodemspieren verdienen ook je buikspieren extra aandacht. In deze sessies staan het stabiliseren van de romp en het sluiten van de diastase centraal. Bij een diastase worden de rechte buikspieren uit elkaar getrokken. Tijdens het tweede trimester van je zwangerschap kan het zijn dat je een soort van ‘gleufje’ voelt tussen je rechte buikspieren. Dankzij deze lichamelijke verandering krijgt je baby wat meer plek in de buik.

Was je voor het eerst zwanger, dan heb je doorgaans slechts een lichte diastase van een tweetal centimeter die ook snel verdwijnt. Was het niet je eerste zwangerschap of ben je bevallen van een grote baby, dan is de kans groter dat de diastase wat omvangrijker is dan 2,5 centimeter. Het herstel vergt in dit geval wat meer tijd en wat meer zorgen.

Postnatale sessies hebben dus ook als doel deze rechte buikspieren weer te bundelen. Dit doe je door eerst de schuine buikspieren te trainen. Opgelet! Als je je rechte buikspieren al gaat trainen voordat de diastase gesloten is, maak je kans om de diastase nog groter te maken. Eens de diastase gesloten is, heb je weer voldoende stabiliteit en kun je die oude trainingsschema’s weer van onder het stof halen.

Wat doe je na een keizersnede?

Vrouwen die een keizersnede ondergingen, beginnen sowieso later met postnatale kine. Een keizersnede is een ingrijpende operatie, het litteken heeft dus tijd nodig om te genezen. Ook de buikspieren moeten herstellen. Zij kunnen hun sessies ten vroegste zes weken na de bevalling aanvatten.

Hoe zit het met de terugbetaling van postnatale kine?

Bij Partena Ziekenfonds geniet je een terugbetaling op perinatale kinesitherapie, dus zowel tijdens als na de zwangerschap. Voor perinatale kinesitherapie krijg je tot negen sessies terugbetaald.  Wil je graag weten welke voordelen jonge ouders nog meer krijgen bij Partena? Bekijk dan snel onze interessante voordelen op maat van je gezin.

Krijg meer terugbetaald dankzij Medicalia

De verzekering Medicalia betaalt 75% van het remgeld voor kinesitherapie terug. Lees hier ook meer over de wettelijke terugbetaling voor kinesitherapie.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Partena Ziekenfonds: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Partena voor jou doet.

 

Lees ook

14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.
08 januari 2020

Videocoaching bij Partena Kinderopvang

'Klein kijken naar kinderen' is een innovatieve videointeractiebegeleiding gebaseerd op een onderzoeksproject van de Artevelde Hogeschool. De methode helpt ons bij Partena Kinderopvang om onze interactie met kinderen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Een boeiend nieuw project waar we trots op zijn.
08 januari 2020

Warmste Plantjes waren een groot succes

Van 18 november tot 18 december organiseerde Partena Kinderopvang een actie in kader van De Warmste Week. Onze kinderen versierden bloempotjes, wij voegden een plantje toe en we verkochten ze samen voor het goede doel. Zo zamelden we samen maar liefst 7.337,25 euro in voor Boven de wolken, een vzw die sterrenouders ondersteunt.