Alles wat je moet weten over dienstencheques in 2016

Weet je niet wat eerst te doen? Geef je werk dan voor een stukje uit handen en laat Partena Hulp in huis je hierbij helpen. Dankzij onze hulp in huis kan je jouw huishoudelijke taken zoals poetsen of strijken uitbesteden. Betalen doe je gemakkelijk met dienstencheques. Want dienstencheques zijn in 2016 nog steeds van de partij. Wat er verandert op 1 januari, hoe je ze kan bestellen en wat je ermee kan betalen: je leest het allemaal hier.
Alles wat je moet weten over dienstencheques in 2016

Wat betekenen dienstencheques in 2016 voor jou? 

Een dienstencheque is een cheque waarmee je diensten kan vergoeden. Deze diensten verlichten je werk in het huishouden zoals poetsen, strijken en wassen. De cheques werden in 2004 door de overheid in het leven geroepen. Dit had als doel om meer laaggeschoolden aan het werk te krijgen en zwartwerk terug te dringen. In 2016 is er ook een heleboel veranderd. Wat dit concreet voor jou betekent lees je hier. Download ook onze handige gids over poets-en strijkhulp.

Hoeveel kosten dienstencheques & hoelang zijn ze geldig?

Dienstencheques kun je kopen aan 9 euro per stuk. Belangrijk om te weten is dat ze fiscaal voordelig zijn. In Vlaanderen krijg je een belastingvermindering waardoor je uiteindelijk slechts 6,30 euro per cheque betaalt. Nog belangrijk om te weten is dat het aftrekbaar bedrag zich beperkt tot 1.400 euro per persoon. Ook moeten de cheques binnen de acht maanden gebruikt worden. Wanneer je niet al je aangekochte dienstencheques opgebruikt, mag je deze omruilen wanneer ze niet vervallen zijn. In het Vlaamse, Brusselse en Waalse gewest is Sodexo de verdeler en drukker van dienstencheques. Wil je weten hoe je dienstencheques kan bestellen? Dat kom je hier te weten. 

Kies je voor papieren of elektronische dienstencheques?

Bij Partena Hulp in huis verkiezen we om te werken met elektronische dienstencheques. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Na de geleverde prestatie brengt je poetshulp deze cheques in. Van Sodexo ontvang je vervolgens een bericht van de geregistreerde prestatie. Wanneer jij dit bevestigt, wordt het correcte aantal dienstencheques van je saldo afgetrokken.  De cheques zijn ook direct raadpleegbaar na ontvangst van betaling. Door elektronische dienstencheques te gebruiken kan je deze ook altijd digitaal opvolgen. Tenslotte draag je zo ook een steentje bij aan het milieu door papieren cheques te vermijden. 

Ondernemer én net mama geworden?

Ben je een zelfstandige én net mama geworden? Weet dan dat je recht hebt op 105 uur moederschapshulp. Deze kan je immers betalen met de 105 dienstencheques die je krijgt via het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen waarbij je aangesloten bent. Die kun je aanvragen van 6 maanden vóór tot 6 weken na de geboorte. Ze zijn geldig van zodra je je professionele activiteiten weer hervat.

Alles wat je moet weten over poets- en strijkhulp

Ben je op zoek naar poets-of strijkhulp? Wil meer weten over dienstencheques? Al deze informatie vind je terug in onze gratis gids. Deze gids legt in een notendop uit wat je moet weten over hulp in huis.

Lees ook

Huishoudhulp in coronatijden: ook dan staan ze voor je klaar!

De Oost-Vlaamse Eline Roose werkt al 4 jaar als enthousiaste huishoudhulp bij Partena Hulp in huis. Helaas hield het coronavirus haar een maand aan de kant. Niet omdat ze getroffen was door het virus zelf, wél door de intussen overbekende maatregelen die huishoudhulp onmogelijk maakten. Maar vandaag staat ze er opnieuw. Klaar om haar trouwe klanten weer uit de nood te helpen! “Sommigen beschouwen me als familie. Supertof, natuurlijk!”
 

Wat als koppel tijdens en na de coronacrisis?

Voordat onze wereld veranderde, stonden koppels misschien net voor een aantal keuzes en beslissingen omtrent hun leven samen. Beginnende daters en prille koppels leerden elkaar misschien net beter kennen en vragen zich af of er een langere toekomst voor hen mogelijk is. Andere koppels dachten misschien net na over samenwonen of uit elkaar gaan of misschien een wereldreis, een huis kopen, in relatietherapie gaan, een job in het buitenland, kinderen of trouwen, enz. Veel van die keuzes werden in de koelkast gestopt. Hoe haal je deze weer boven?