Alles wat je moet weten over dienstencheques in 2016

Weet je niet wat eerst te doen? Geef je werk dan voor een stukje uit handen en laat Partena Hulp in huis je hierbij helpen. Dankzij onze hulp in huis kan je jouw huishoudelijke taken zoals poetsen of strijken uitbesteden. Betalen doe je gemakkelijk met dienstencheques. Want dienstencheques zijn in 2016 nog steeds van de partij. Wat er verandert op 1 januari, hoe je ze kan bestellen en wat je ermee kan betalen: je leest het allemaal hier.
Alles wat je moet weten over dienstencheques in 2016

Wat betekenen dienstencheques in 2016 voor jou? 

Een dienstencheque is een cheque waarmee je diensten kan vergoeden. Deze diensten verlichten je werk in het huishouden zoals poetsen, strijken en wassen. De cheques werden in 2004 door de overheid in het leven geroepen. Dit had als doel om meer laaggeschoolden aan het werk te krijgen en zwartwerk terug te dringen. In 2016 is er ook een heleboel veranderd. Wat dit concreet voor jou betekent lees je hier. Download ook onze handige gids over poets-en strijkhulp.

Hoeveel kosten dienstencheques & hoelang zijn ze geldig?

Dienstencheques kun je kopen aan 9 euro per stuk. Belangrijk om te weten is dat ze fiscaal voordelig zijn. In Vlaanderen krijg je een belastingvermindering waardoor je uiteindelijk slechts 6,30 euro per cheque betaalt. Nog belangrijk om te weten is dat het aftrekbaar bedrag zich beperkt tot 1.400 euro per persoon. Ook moeten de cheques binnen de acht maanden gebruikt worden. Wanneer je niet al je aangekochte dienstencheques opgebruikt, mag je deze omruilen wanneer ze niet vervallen zijn. In het Vlaamse, Brusselse en Waalse gewest is Sodexo de verdeler en drukker van dienstencheques. Wil je weten hoe je dienstencheques kan bestellen? Dat kom je hier te weten. 

Kies je voor papieren of elektronische dienstencheques?

Bij Partena Hulp in huis verkiezen we om te werken met elektronische dienstencheques. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Na de geleverde prestatie brengt je poetshulp deze cheques in. Van Sodexo ontvang je vervolgens een bericht van de geregistreerde prestatie. Wanneer jij dit bevestigt, wordt het correcte aantal dienstencheques van je saldo afgetrokken.  De cheques zijn ook direct raadpleegbaar na ontvangst van betaling. Door elektronische dienstencheques te gebruiken kan je deze ook altijd digitaal opvolgen. Tenslotte draag je zo ook een steentje bij aan het milieu door papieren cheques te vermijden. 

Ondernemer én net mama geworden?

Ben je een zelfstandige én net mama geworden? Weet dan dat je recht hebt op 105 uur moederschapshulp. Deze kan je immers betalen met de 105 dienstencheques die je krijgt via het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen waarbij je aangesloten bent. Die kun je aanvragen van 6 maanden vóór tot 6 weken na de geboorte. Ze zijn geldig van zodra je je professionele activiteiten weer hervat.

Alles wat je moet weten over poets- en strijkhulp

Ben je op zoek naar poets-of strijkhulp? Wil meer weten over dienstencheques? Al deze informatie vind je terug in onze gratis gids. Deze gids legt in een notendop uit wat je moet weten over hulp in huis.

Lees ook

‘Nomenclatuur’ … wablieft?!

Als je een zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, logopedist …) raadpleegt, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ kun je vervolgens indienen bij je ziekenfonds, bijvoorbeeld Partena Ziekenfonds, om een terugbetaling aan te vragen.
11 september 2019

Alles kan beter, ook bij Partena Kinderopvang

Elke dag denken we bij Partena Kinderopvang na over hoe we onze werking zo vlot mogelijk kunnen laten verlopen, zodat de ouders én de kindbegeleiders kunnen vooropstellen wat het allerbelangrijkste is: het welbevinden van het kindje. Deze keer namen we daarbij het inschrijvingsproces onder de loep.

Partena kindbegeleiders dragen zorg voor hun rug

Een job als kindbegeleider is een job die enorm belastend is voor de rug, zoveel is duidelijk. Dag in, dag uit, nemen onze kindbegeleiders hun opvangkindjes op de arm. Voor een knuffel, voor het verluieren, ... Samen gaan ze nu voor een ergonomische reflex. Want rugpreventie staat hoog op onze prioriteitenlijst!