4 tips zodat je kinderen een gezonde schoolvakantie beleven

Schoolvakantie. Voor velen een lekker-lui-vakantie met de snoepjes binnen handbereik. Genieten mag, maar het kan allemaal ook gezonder en actiever. Op zoek naar inspiratie voor gezonde voeding je spruiten in de schoolvakantie? Laat je dan inspireren door onze onderstaande tips.
4 tips zodat je kinderen een gezonde schoolvakantie beleven

Gezonde voeding: geef gezonde tussendoortjes 

In de schoolvakantie is er altijd net iets meer tijd voor tussendoortjes. Wil je het knabbelen tussen de maaltijden niet uit de hand laten lopen, dan sta je er best even bij stil. Het ideale tussendoortje levert niet meer dan 150 kcal. Houd je kinderen dus ver weg van snacks en snoep die veel suiker en/of vet bevatten. Voor welke gezonde voeding kies je het best? 
 • vers seizoensfruit (appel, peer, mandarijntjes, banaan, kiwi)  
 • afgeroomde of halfvolle melkproducten zoals yoghurt of kwark
 • een bruine boterham, rijstwafel of een handjevol ongezouten noten. 
 • Het aanbod aan gedroogde vruchten is groter dan ooit. Probeer dus eens andere soorten uit: mango- of ananasblokjes, kokosvlokken, cranberries, appelchips enz. 
Tip: Appelchips maak je makkelijk zelf in de oven op een bakplaat. Besprenkel dunne schijfjes met een beetje plantaardige olie en bak knapperig onder de gril. Nu en dan omdraaien. Breng op smaak met een snuifje kaneelpoeder. Smakelijk!

Drink voldoende water tijdens de schoolvakantie

Alle experts zijn het erover eens: we drinken met zijn allen te weinig water. Naast een gezonde voeding is het belangrijk om voldoende water te drinken. Geen goed idee, want wie onvoldoende gehydrateerd is, krijgt soms te kampen met gebrek aan energie, vermoeidheid en hoofdpijn. En zowat alle frisdranken – vruchtensap inclusief – bevatten te veel suikers. Hoe krijg je kinderen en jongeren zover dat ze spontaan naar een fris glas water grijpen? 
 • Zorg dat het water in hun gezichtsveld staat en voor het grijpen is;
 • Water saai? Een toestel om zelf bruiswater te maken is al een spektakel op zich; 
 • Heel hip zijn allerlei varianten op ‘water met een natuurlijk smaakje’. Daarvoor laat je vruchten en kruiden infuseren in fris water? Denk maar aan limoenschijfjes en basilicumblaadjes, aardbei en muntblaadjes, sinaasappel of mandarijn en kruidnagel). Cheers! 
 • Laat ze meer bewegen 

  • Het vraagt soms flink wat overtuigingskracht om je kroost vanachter de laptop weg te krijgen. Maar samen een frisse neus halen blijkt achteraf meestal wél een cool idee. Maak meer tijd om samen te bewegen tijdens de schoolvakantie.
  • Wees een rolmodel. Als kinderen jou zien bewegen, zullen ze sneller geneigd zijn het ook te doen. Neem eens vaker de fiets om boodschappen te doen. Organiseer een kleine uitdaging. Om het eerst rennen naar de bakker, of wie breekt het wereldrecord frisdrankbakslepen? Gegarandeerd een gezonde schoolvakantie!
  • Neus eens in het sport- en spelaanbod van je gemeente. De kans is groot dat er nog veel onontdekte mogelijkheden in zitten. Kijk dan (samen met je kind) niet alleen naar de klassieke sporten, maar ook naar suppen, rollerderby, headis, crossfit en toppenbiljart. Googlen maar! 
  • Zorg voor het nodige materiaal thuis: ballen, een fiets, springtouw, ... Op zoek naar cadeautjes? Kies dan steevast voor geschenken die doen bewegen. 

  Maak een wandeling 

  De kans is groot dat er ook in jouw buurt een natuurgebied of bos is waar je nog nooit kwam. Trek er samen met kinderen op uit en haal een heerlijk frisse neus. Zo kan je de schoolvakanties gebruiken om eens flink wat beweging in te halen. Ga een keertje naar het (speel)bos of maak een gezellige wandeling. Ook een fietstocht of de hond een keertje meer uitlaten kunnen je tot ongeziene mooie plekjes lijden. 

  Kortom, een evenwichtige gezonde voeding en beweging gaan hand in hand om je kinderen een leuke en gezonde schoolvakantie te laten beleven!
   Tijdens de schoolvakantie kan het voorvallen dat je als ouder moet gaan werken. Stuur ze daarom eens op kamp of laat hen deelnemen aan activiteiten van de jeugdbeweging. Ontdek hier de leukste kampen voor jongeren en kinderen.

Artikel tags:

Lees ook

18 juni 2021

Kriebels en Kuren en Idee Kids worden Heyo

In september slaan Idee Kids en Kriebels & Kuren de handen in elkaar. En als twee vakantiekampexperten de koppen bij elkaar steken, geeft dat vuurwerk. Reken dus op nog meer onvergetelijke momenten. Voor klein en groot!

Op zoek naar een tof zomerkamp voor jouw kind?

Jongerenvakantie, speelpleinwerking of een zomerkamp: Partena Ziekenfonds zorgt dat het financieel haalbaar is. Kies het juiste kamp voor jouw kind, profiteer van je korting als Partena-klant, en krijg een terugbetaling van je inschrijvingsgeld.
21 september 2020

Hoe tevreden ben jij over Mediphone Assist

Als lid van Partena Ziekenfonds kun je beroep doen op de medische reisbijstandscentrale van Mediphone Assist. Maakte jij daar afgelopen jaar gebruik van? Dan zal je misschien een mail of sms ontvangen van Mediphone Assist, met de vraag om deel te nemen aan een enquête.