NieuwsGezin
19 november 2017

deel

3 op de 4 zwangere werkneemsters gediscrimineerd op werkvloer

Maar liefst 3 op de 4 zwangere, werkende vrouwen krijgt te maken met minstens één vorm van discriminatie op de werkvloer. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De organisatie lanceert daarom de campagne ‘Mama blijft aan boord’.
3 op de 4 zwangere werkneemsters gediscrimineerd op werkvloer

“We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet”

Van de aanwerving en selectie tot het niet verlengen van een contract of zelfs ontslag: in elke fase van het tewerkstellingsproces kunnen vrouwen het slachtoffer worden van discriminatie. Uit de studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 3 op de 4 werkneemsters te maken krijgen met minstens één vorm van discriminatie op basis van hun zwanger- of moederschap. 22% van de zwangere werkneemsters ondervindt zelfs directe discriminatie (pesten of ontslag) en 69% wordt geconfronteerd met indirecte discriminatie (bv. geen bonus door langere afwezigheid).

Bewustmaken van rechten

Het mag duidelijk zijn: discriminatie op grond van zwanger- of moederschap kan niet. Jammer genoeg durven weinig vrouwen hun rechten af te dwingen bij hun werkgever. De campagne ‘Mama blijft aan boord’ moet zwangere vrouwen daarom bewustmaken van die rechten, hen aanmoedigen om zich in te informeren en een melding in te dienen bij het Instituut. 

Artikel tags:

Lees ook

06 april 2020

De kindbegeleiders van Partena Kinderopvang blijven actief, ook in coronatijden

Kinderopvang blijft ook in coronatijden gegarandeerd bij Partena Kinderopvang. Maar om een kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren, centraliseren we ons aanbod tijdelijk in een 25-tal kinderdagverblijven, verspreid over Vlaanderen. Een deel van onze kindbegeleiders is dus aan het werk op die locaties. Maar ook de rest van ons team zit niet stil. Ontdek hier waar we mee bezig zijn.

Coronavirus: veelgestelde vragen over zwangerschap

Heb ik als zwangere vrouw een groter risico om besmet te geraken met het coronavirus? En als ik besmet ben, wat betekent dit voor mijn baby? Zijn er zaken waar ik extra moet op letten? Deze vragen spelen ongetwijfeld door het hoofd van de vele zwangere vrouwen, die net zoals iedereen de berichten over het coronavirus lezen en horen. De Vlaamse Vereniging Obstretische Gynaecologen lijst enkele vragen en antwoorden op.
 
14 januari 2020

(Graag) zwanger? Vertel het aan je apotheker!

Heb je een kinderwens? Of ben je al zwanger? Praat er dan zeker over met je apotheker. Want die kan je begeleiden en advies op maat over geneesmiddelen geven. Die oproep doet de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) in een nieuwe campagne.