NieuwsGezin
19 november 2017

deel

3 op de 4 zwangere werkneemsters gediscrimineerd op werkvloer

Maar liefst 3 op de 4 zwangere, werkende vrouwen krijgt te maken met minstens één vorm van discriminatie op de werkvloer. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. De organisatie lanceert daarom de campagne ‘Mama blijft aan boord’.
3 op de 4 zwangere werkneemsters gediscrimineerd op werkvloer

“We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet”

Van de aanwerving en selectie tot het niet verlengen van een contract of zelfs ontslag: in elke fase van het tewerkstellingsproces kunnen vrouwen het slachtoffer worden van discriminatie. Uit de studie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen blijkt dat 3 op de 4 werkneemsters te maken krijgen met minstens één vorm van discriminatie op basis van hun zwanger- of moederschap. 22% van de zwangere werkneemsters ondervindt zelfs directe discriminatie (pesten of ontslag) en 69% wordt geconfronteerd met indirecte discriminatie (bv. geen bonus door langere afwezigheid).

Bewustmaken van rechten

Het mag duidelijk zijn: discriminatie op grond van zwanger- of moederschap kan niet. Jammer genoeg durven weinig vrouwen hun rechten af te dwingen bij hun werkgever. De campagne ‘Mama blijft aan boord’ moet zwangere vrouwen daarom bewustmaken van die rechten, hen aanmoedigen om zich in te informeren en een melding in te dienen bij het Instituut. 

Lees ook

Nostalgie: Tik Tak in de opvang!

Iedereen kent het bekende tv-programma Tik Tak wel met het herkenbare deuntje en de drie schaapjes. Ellen Dobbelaere bracht Tik Tak naar Kinderdagverblijf Bieze Beize in Destelbergen. Nostalgie ten top voor groot en klein!
 

Het verhaal van Amina

Voor Amina en haar man was de keuze voor kinderen heel bewust. Toch overviel het prille moederschap haar een beetje: ‘Plots moet je jezelf op de tweede plaats zetten’.