Nieuws Gezin
11 september 2019

deel

10 jaar Partena Kinderopvang

Partena Kinderopvang mag een belangrijk kaarsje uitblazen. Al 10 jaar lang zetten ze zich elke dag in voor de opvang van - inmiddels - zo'n 1.100 kindjes in gans Vlaanderen en Brussel. Filip Standaert, manager van Partena Kinderopvang, neemt ons even mee terug in de tijd.
10 jaar Partena Kinderopvang

Aan het eind van ons Latijn, of net niet?

Het begon allemaal in 9940. Neen, niet het jaargetal, wel de postcode. Meer bepaald die van Evergem, een Oost-Vlaams dorpje in het Meetjesland. In deze gemeente ligt de basis van onze dienst met de overname van kinderdagverblijf Jodelie in 2008, een kinderdagverblijf verbonden aan een basisschool.

Na onze intrede bij kinderdagverblijf Jodelie, hadden we de smaak te pakken. Vrij snel volgden samenwerkingsverbanden met Universiteit Gent (bestaande uit 4 kinderdagverblijven in Gent, Zwijnaarde en Melle) en het GO! onderwijs (in Wetteren, Kalken, Hamme en Temse).

Het was dus al snel duidelijk dat de link met het onderwijs een grote meerwaarde biedt voor alle betrokken actoren (school, ouders en uitbaters kinderopvang). Wat volgt, is een verhaal van overnames en samenwerkingsverbanden:

  • Tussen 2010 en 2013 groeiden we gestaag verder met nog meer samenwerkingsverbanden met scholen, o.a. in Oosterzele en Langerbrugge.
  • Een volgende mijlpaal noteerden we inseptember 2014 met de opening van een nieuw kinderdagverblijf in de gloednieuwe Ghelamco Arena, een toplocatie naast ons Partena hoofdkantoor.
  • Via contacten met private uitbaters konden we kinderdagverblijven overnemen in Destelbergen, Denderleeuw en Beernem. Dit resulteerde vervolgens ook in samenwerkingsverbanden met het Antwerpse stadsbestuur voor de uitbating van 2 kinderdagverblijven.
  • In 2017 maakten we opnieuw een grote sprong voorwaarts met de overname van 4 Armonea-kinderdagverblijven in Latem, Wommelgem en Leuven. Meteen goed voor 150 bijhorende opvangplaatsen.
  • En ook in 2018 en 2019 zaten we niet stil met overnames en de opstart van kinderdagverblijven in Oostakker, Zaventem, Schaarbeek en Antwerpen.

Grootste private exploitant

Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een uitbater van 38 kinderdagverblijven. Hiermee zijn we de grootste private exploitant van kinderdagverblijven in Vlaanderen. De komende jaren zijn we vastberaden ons groeiverhaal verder te zetten. Voor het nieuwe jaar staat alvast de opening van 4 nieuwe kinderdagverblijven op de agenda, in Steenokkerzeel, Wetteren, Zaventem en Sint-Niklaas.

Wat cijfers

In Vlaanderen zijn er 93.000 opvangplaatsen, verdeeld over 61.000 plaatsen in kinderdagverblijven en 32.000 plaatsen bij (samenwerkende) onthaalouders.

Deze opvangplaatsen zijn verdeeld over 7.150 locaties, 5.000 locaties bij onthaalouders en 2.100 bij kinderdagverblijven.

Met iets meer dan 1.000 opvangplaatsen in kinderdagverblijven zijn we dus de grootste private actor, al vertegenwoordigen we slechts 1,8% van het opvangaanbod. Dit bewijst de zeer grote versnippering van het opvanglandschap.

Hoe?

Onze groei kunnen we realiseren door de toewijzing van gesubsidieerde plaatsen door Kind & Gezin aan Partena Kinderopvang bij uitbreidingsrondes, via vragen tot overname van private actoren en via samenwerkingsverbanden met lokale besturen. Als sociale ondernemer wikken en wegen we alle opportuniteiten grondig. We voeren zelf geen actief overnamebeleid.

Onze groeiende aantal opvangplaatsen gaat gepaard met de beslissingen van vele private opvangondernemers om te stoppen met de uitbating van hun kinderdagverblijf. Net zoals in de automobielindustrie, de woonzorgsector of andere sectoren zien we in de kinderopvang een evolutie richting schaalvergroting, consolidatie en verdere professionalisering.

En de toekomst?

Dagelijks staan we in onze kinderdagverblijven paraat voor de opvang van meer dan 1.100 kindjes, verspreid over 38 locaties in heel Vlaanderen en Brussel Hoofdstad. Enkel in de provincie Limburg hebben we voorlopig nog geen opvanglocatie.

Deze groei heeft natuurlijk ook een impact op ons personeelsaantal. Ondertussen werken we met een team van 250 kindbegeleiders, 13 verantwoordelijken, 2 administratief medewerkers en een 7-koppig stafteam.

Onze omzet in 2008 bedroeg 400.000 euro, momenteel realiseren we een jaarlijkse omzet van 12 miljoen euro.

Tenslotte richten we ons sinds 2015 ook op oudere kindjes door de organisatie van vakantiekampen tijdens de zomervakantie. Dat doen we samen met Idee Kids in Gent, Zeveneken en Sint-Martens-Latem. In de zomer van 2019 telden we daarbij 1.200 deelnemers.

Voor ons is het duidelijk: Partena kinderdagopvang is een verhaal van groeien met groeiende kindjes!

Filip Standaert
Directeur Partena en OZ Kinderopvang
Alle artikels

Lees ook

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Partena en OZ Poets- en Strijkhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
05 november 2020

Eerste dienstenchequebedrijf met ‘Investors in People’-label

Partena en OZ Poets- en strijkhulp werd bekroond met het zilveren ‘Investors in people’-label. Dit kwaliteitslabel, dat Partena en OZ als eerste in de dienstenchequessector kreeg, bekroont goede werkgevers die inzetten op medewerkers en investeren in het verbeteren van hun HR-beleid.