NieuwsAutonomie
09 april 2019

deel

Week van de Valpreventie: Laat angst om te vallen je leven niet bepalen

Van 22 t.e.m. 28 april 2019 vindt de Week van de Valpreventie plaats. Een nieuwe editie met een nieuw thema. Deze keer staat de angst om te vallen centraal.

Valangst als risicofactor

1 op de 2 ouderen is bang om te vallen. Nochtans is die valangst een van de belangrijkste risicofactoren voor een daadwerkelijke valpartij. Daarom staat dit thema centraal tijdens de nieuwe Week van de Valpreventie van 22 tot en met 28 april 2019. Tijdens deze week organiseren vele verenigingen, woonzorgcentra, gezondheid- en welzijnsmedewerkers activiteiten rond valangst.

Hoe blijf je veilig in beweging?

Door veilig in beweging te blijven, kun je het risico op een val gelukkig al flink beperken. Dat kun je doen door:

  •  niet te lang stil te zitten
  •  te gaan voor een veilig huis
  •  veilige schoenen te kiezen en te zorgen voor je voeten
  •  je ogen te verzorgen
  •  duizeligheid te voorkomen bij het rechtstaan
  •  op te letten met geneesmiddelen
  •  gezond en evenwichtig te eten

Meer info!

Neem een kijkje op www.valpreventie.be!

Download de checklist Een valvrij huis: doe de test.

 

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.