NieuwsAutonomie
17 april 2018

deel

Week van de Valpreventie: ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’

Van 23 t.e.m. 29 april 2018 vindt de nieuwe editie van de Week van de Valpreventie plaats. Ook dit jaar roept het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen ouderen op om veilig in beweging te blijven en zo valpartijen te vermijden.

Doe niet als Frans…

Frans is 75 jaar. Toen hij vorige week op zijn kousen iets wilde halen uit de keuken gleed hij uit en maakte een pijnlijke smak. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en er staat hem een lange revalidatie te wachten. Frans is niet de enige. Maar liefst 1 op de 3 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Ouderen hebben trouwens 10 keer meer kans om op de spoeddienst van het ziekenhuis te belanden door een val dan door een verkeersongeval.

Hoe blijf je veilig in beweging?

Door veilig in beweging te blijven, kan je het risico op een val gelukkig al flink beperken. Dat kan je doen door:

  • … niet te lang stil te zitten.
  • ... te gaan voor een veilig huis.
  • … veilige schoenen te kiezen en te zorgen voor je voeten.
  • … je ogen te verzorgen.
  • … duizeligheid te voorkomen bij het rechtstaan.
  • … op te letten met geneesmiddelen.
  • … gezond en evenwichtig te eten.

Meer info

Neem een kijkje op www.valpreventie.be

Geef jezelf een Beweegbonus!

We belonen onze klanten die regelmatig bewegen graag met de beweegbonus. Ontdek alle beweegvoordelen van Partena Ziekenfonds!

 

Artikel tags:

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.