Nieuws Autonomie
05 oktober 2017

deel

Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit vanaf 2019

De Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit. Vanaf 2019 zullen ook de mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) en de woonzorgcentra onder dit systeem vallen. Dat moet uitmonden in een ‘Vlaams zorgbudget’ voor alle Vlamingen die zorg nodig hebben. Met dat bedrag kunnen ze hun zorg zelf organiseren.

Mobiliteitshulpmiddelen en woonzorgcentra erbij

Elk jaar betalen we aan onze zorgkas een bijdrage. Daardoor kunnen personen met een handicap, zwaar zorgbehoevenden en ouderen met een zorgnood rekenen op een financiële tegemoetkoming. Vanaf 2019 vallen ook de mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) en de woonzorgcentra onder dit systeem. Het is de bedoeling dat later ook gezinszorg, kortverblijf, dagverzorgingscentra, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie volgen. 

Naar een ‘Vlaams zorgbudget’

Die verschillende uitbreidingen moeten uitmonden in een ‘Vlaams zorgbudget’ voor alle Vlamingen met een zorgnood. Daarmee kunnen ze zelf kiezen op welke zorg en ondersteuning ze een beroep willen doen. In de mate van het mogelijke zal de toekenning van het zorgbudget automatisch gebeuren. “Zo moet de Vlaamse zorg eenvoudiger, transparanter en toegankelijker worden”, zegt Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen. 

Belangrijk: er komt een indexering van de ledenbijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming in 2018. Vanaf 1 januari 2018 bedraagt de gewone bijdrage 51 euro. Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming betalen 26 euro. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid!

 

 

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.