NieuwsAutonomie
08 augustus 2019

deel

Vier op de tien kwetsbare ouderen kunnen niet rekenen op hulp bij dagelijkse activiteiten

Een op de acht ouderen in ons land is beperkt in zijn dagdagelijkse activiteiten. Vier op de tien van die kwetsbare ouderen konden in 2018 niet op hulp rekenen. Dat blijkt uit de nieuwe Gezondheidsenquête van Sciensano.

Maaltijden klaarmaken, boodschappen doen, …

Heel wat ouderen in ons land zeggen beperkt te zijn tot hun huis, tuin, bed of zetel vanwege gezondheidsredenen. Ongeveer 4 op de 10 van die kwetsbare ouderen kregen geen hulp in 2018, terwijl volgens Sciensano minstens 20% die hulp echt zou nodig hebben. Ook voor taken als koken, boodschappen doen, de telefoon gebruiken, … ondervinden veel ouderen beperkingen. Ook hier zegt 1 op de 4 niet op hulp te kunnen rekenen.

Preventie en mantelzorg

Sciensano pleit in de eerste plaats voor een krachtig preventiebeleid om ouderen zo lang mogelijk actief en in goede gezondheid te houden. Daarnaast is er ook een uitbouw en betere ondersteuning van de mantelzorg en thuiszorg nodig. Ook een vroegtijdige opsporing van kwetsbaarheid bij ouderen is nodig om latere ernstige gezondheidsproblemen te vermijden. 

Meer info

Ontdek alle resultaten van de Gezondheidsenquête van Sciensano.

Hoe kan Partena Ziekenfonds helpen?

Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan met de juiste zorg en hulp. Ontdek het zorgaanbod en de voordelen van Partena Ziekenfonds in ons dossier Langer thuis wonen.

 

Artikel tags:

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.