Nieuws Autonomie
08 augustus 2019

deel

Vier op de tien kwetsbare ouderen kunnen niet rekenen op hulp bij dagelijkse activiteiten

Een op de acht ouderen in ons land is beperkt in zijn dagdagelijkse activiteiten. Vier op de tien van die kwetsbare ouderen konden in 2018 niet op hulp rekenen. Dat blijkt uit de nieuwe Gezondheidsenquête van Sciensano.

Maaltijden klaarmaken, boodschappen doen, …

Heel wat ouderen in ons land zeggen beperkt te zijn tot hun huis, tuin, bed of zetel vanwege gezondheidsredenen. Ongeveer 4 op de 10 van die kwetsbare ouderen kregen geen hulp in 2018, terwijl volgens Sciensano minstens 20% die hulp echt zou nodig hebben. Ook voor taken als koken, boodschappen doen, de telefoon gebruiken, … ondervinden veel ouderen beperkingen. Ook hier zegt 1 op de 4 niet op hulp te kunnen rekenen.

Preventie en mantelzorg

Sciensano pleit in de eerste plaats voor een krachtig preventiebeleid om ouderen zo lang mogelijk actief en in goede gezondheid te houden. Daarnaast is er ook een uitbouw en betere ondersteuning van de mantelzorg en thuiszorg nodig. Ook een vroegtijdige opsporing van kwetsbaarheid bij ouderen is nodig om latere ernstige gezondheidsproblemen te vermijden. 

Meer info

Ontdek alle resultaten van de Gezondheidsenquête van Sciensano.

Hoe kan Partena Ziekenfonds helpen?

Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan met de juiste zorg en hulp. Ontdek het zorgaanbod en de voordelen van Partena Ziekenfonds in ons dossier Langer thuis wonen.

 

Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.