Thuisverzorgende Steven draaide mee in een woonzorgcentrum

Steven is verzorgende bij Partena en OZ Gezinszorg. Hij sprong onlangs deeltijds bij in een woonzorgcentrum omdat ze er handen te kort hadden. Hij vertelt over zijn ervaringen en hoe het is om tijdens de coronacrisis als zorgkundige aan de slag te gaan.
Thuisverzorgende Steven draaide mee in een woonzorgcentrum“Deze week heb ik meegedraaid in het Woonzorgcentrum Wielkine als zorgkundige. Door de vele besmettingen waren er veel collega’s tijdelijk afwezig. Daardoor was er personeel te kort om de bewoners te verzorgen.”

“Voor mij was het best spannend, want ik werk intussen al 7 jaar in de thuiszorg. Het was tof om nog eens met collega’s en andere bewoners samen te werken. Ik merkte wel dat ik al heel wat handelingen niet meer gewoon was, omdat ik al een tijdje uit het werkveld ben. Onder andere een bedbad of werken met een tillift was toch weer wennen.

Door het coronavirus moesten we ook extra voorzichtig zijn natuurlijk. En de extra beschermingskledij die we dragen, maakt het werken er niet makkelijker op. Petje af voor alle zorgkundigen die dit dagelijks doen!

“Gelukkig was ik niet alleen. 2 zorgkundigen van i-mens die ik nog kende van mijn stage als zorgkundige, sprongen ook tijdelijk mee in. Leuk om hen na al die jaren nog eens terug te zien.”

“Vanaf de eerste dag dat ik meeliep, werden wekelijks alle bewoners en personeelsleden getest op COVID-19. Na de ochtendverzorging was het de beurt aan de collega’s, en ook ik kreeg mijn allereerste COVID-test. De volgende dag bleek het resultaat gelukkig negatief. Een 7-tal bewoners bleken helaas besmet. Zij moesten verhuizen naar de COVID-afdeling.”

“Uiteindelijk was het heel leuk om nog eens verzorging te doen. Al verkies ik nog altijd de thuiszorg. Ik heb als zorgkundige in het WZC toch gemerkt dat ik het echte persoonlijke contact met mijn klanten miste. Een gewone babbel, of simpelweg een probleem met hun administratie… Als zorgkundige in een WZC kan je zo’n dingen niet doen door de hoge werkdruk." 

"Wel fijn was de dankbaarheid die ik kreeg van zowel de bewoners als de collega’s. Het was een niet te missen ervaring. En ik ben vooral ook echt blij dat ik de collega’s in een WZC heb kunnen helpen in deze zware tijden.

Lees ook

04 mei 2021

41 % van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt. 

Annick is verzorgende bij Theresia (88). "Ze is een vertrouwenspersoon."

Theresia (88) is zorgebehoevend, haar dochter Anne-Marie (63) is haar mantelzorger. Maar toen de man van Theresia in het ziekenhuis belandde, stelden de hulpverleners een ultimatum: hij mocht pas naar huis als er hulp in huis kwam, om zo ook dochter Anne-Marie te ontlasten. Die hulp kwam er via Partena en OZ. De dienst Thuiszorg stuurde Annick naar Theresia en ze hadden meteen een goede klik.