NieuwsAutonomie
30 september 2019

deel

Slechthorenden krijgen betere toegang tot gehoorimplantaten

Heb je een cochleair implantaat nodig? Goed nieuws, de ziekteverzekering betaalt vanaf eind dit jaar deze gehoorimplantaten beter terug. Meer dan dubbel zoveel mensen komen nu in aanmerking voor een terugbetaling.

Dubbel zoveel patiënten

Werkt een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende? Dan kan een zogenaamd cochleair implantaat soelaas bieden. Alleen kun je daarvoor enkel een terugbetaling krijgen als je aan beide oren minstens 85 dB HL (decibels hearing level) gehoorverlies hebt. De overheid verlaagt die drempel nu naar 70 dB HL. Zo komen dubbel zoveel mensen in aanmerking voor een terugbetaling. Met de huidige criteria gaat het om 329 mensen, maar dankzij dit nieuwe criterium komen daar naar schatting nog eens 362 mensen bij.  

Betere levenskwaliteit

Deze maatregel betekent een betere levenskwaliteit voor veel mensen. Zij konden wel al zo’n cochleair implantaat laten inplanten, maar de kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Met de nieuwe terugbetalingscriteria komt daar eind dit jaar verandering in. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

 

Lees ook

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”

Het verhaal van Jeroen

Een landrot zal Jeroen nooit worden. Zeker niet sinds hij 3 jaar geleden met zijn brommer tegen een stilstaande bestelwagen smakte: "Mijn rechterbeen was verbrijzeld. Het heeft zes operaties gekost om alles weer min of meer te reconstrueren."

Het verhaal van Hanne

Opgroeien met autisme was geen pretje voor Hanne. ‘Nog altijd geven mensen mij het gevoel dat ik een buitenbeentje ben. Ik voel me vaak klein en onbegrepen, en niet passen in deze wereld.'