NieuwsAutonomie
30 september 2019

deel

Slechthorenden krijgen betere toegang tot gehoorimplantaten

Heb je een cochleair implantaat nodig? Goed nieuws, de ziekteverzekering betaalt vanaf eind dit jaar deze gehoorimplantaten beter terug. Meer dan dubbel zoveel mensen komen nu in aanmerking voor een terugbetaling.

Dubbel zoveel patiënten

Werkt een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende? Dan kan een zogenaamd cochleair implantaat soelaas bieden. Alleen kun je daarvoor enkel een terugbetaling krijgen als je aan beide oren minstens 85 dB HL (decibels hearing level) gehoorverlies hebt. De overheid verlaagt die drempel nu naar 70 dB HL. Zo komen dubbel zoveel mensen in aanmerking voor een terugbetaling. Met de huidige criteria gaat het om 329 mensen, maar dankzij dit nieuwe criterium komen daar naar schatting nog eens 362 mensen bij.  

Betere levenskwaliteit

Deze maatregel betekent een betere levenskwaliteit voor veel mensen. Zij konden wel al zo’n cochleair implantaat laten inplanten, maar de kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Met de nieuwe terugbetalingscriteria komt daar eind dit jaar verandering in. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

 

Lees ook

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”