Nieuws Autonomie
30 september 2019

deel

Slechthorenden krijgen betere toegang tot gehoorimplantaten

Heb je een cochleair implantaat nodig? Goed nieuws, de ziekteverzekering betaalt vanaf eind dit jaar deze gehoorimplantaten beter terug. Meer dan dubbel zoveel mensen komen nu in aanmerking voor een terugbetaling.

Dubbel zoveel patiënten

Werkt een klassiek hoorapparaat niet of onvoldoende? Dan kan een zogenaamd cochleair implantaat soelaas bieden. Alleen kun je daarvoor enkel een terugbetaling krijgen als je aan beide oren minstens 85 dB HL (decibels hearing level) gehoorverlies hebt. De overheid verlaagt die drempel nu naar 70 dB HL. Zo komen dubbel zoveel mensen in aanmerking voor een terugbetaling. Met de huidige criteria gaat het om 329 mensen, maar dankzij dit nieuwe criterium komen daar naar schatting nog eens 362 mensen bij.  

Betere levenskwaliteit

Deze maatregel betekent een betere levenskwaliteit voor veel mensen. Zij konden wel al zo’n cochleair implantaat laten inplanten, maar de kostprijs kon oplopen tot 20.000 euro. Met de nieuwe terugbetalingscriteria komt daar eind dit jaar verandering in. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

 

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.