Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.
Quarantaine en valpreventie

Hierdoor kwam er via het expertisecentrum valpreventie een oproep om tijdens deze coronacrisis 'in beweging' te blijven, al dan niet in de buitenlucht. Bewegen is niet alleen goed in het kader van valpreventie, maar heeft ook tal van andere voordelen voor een gezond lichaam en een goed welbevinden.

Ook binnenshuis kun je in beweging blijven. Zet muziek op en doe een dansje, neem een keer extra de trap, sta enkele keren op van je stoel en ga terug zitten, … Op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven kun je meer inspiratie opdoen, zoals een thuisoefenprogramma en een oefenprogramma vanuit zittende houding.

Tips en hulpmiddelen

Vijf algemene tips

 1. Draag steeds gesloten schoenen, ook al verlaat je de woning niet.
 2. Zorg dat je telefoon steeds binnen je bereik is.
 3. Vraag aan degene die je boodschappen doet om deze omhoog te zetten. Zo kun je hier niet over vallen.
 4. Nu de poetsvrouw niet meer komt, is het belangrijk dat je niet alles zelf probeert te doen. Let er wel op dat er nooit kasten open blijven staan en dat je niets op de grond laat rondslingeren. Zware huishoudelijke taken laat je best liggen. Een iets minder proper huis in deze tijden is niet meer dan normaal. Je veiligheid gaat voor!
 5. Zit niet te lang stil: sta na 20 à 30 minuten even recht en wandel wat rond.

Enkele hulpmiddelen die handig kunnen zijn

 • Personenalarmsysteem

  • Via Partena kun je een personenalarmsysteem aanvragen. Wanneer je op de knopt duwt, wordt er verbinding gemaakt met een alarmcentrale. Zij gaan na wat het probleem is en nemen indien nodig contact op met je mantelzorger of de hulpdiensten.
  • Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze Dienst maatschappelijk werk op T. 09 369 85 77. Onze medewerkers zijn dagelijks telefonisch bereikbaar  van 9 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, op vrijdag tot 16u.
 • Grijphulp

  Een eenvoudig hulpmiddel om kleine voorwerpen van de grond op te rapen, zonder dat je je hoeft te bukken en zo het risico op vallen te verkleinen. Maar ook handig om voorwerpen uit de kast te halen of gordijnen dicht te trekken.

 •  Veilig in beweging blijven

  Op shopavita.be vind je een uitgebreid assortiment producten om thuis op een veilige manier in beweging te blijven. Op al deze producten krijg je 10% korting als klant van Partena Ziekenfonds.

  Een greep uit het aanbod:

  • Pedalo
   Met een pedalo kun je met de voeten of handen trapbewegingen maken wanneer je zit. 
  • Hometrainer 
   Een hometrainer met lage instap zorgt ervoor dat je thuis veilig kunt bewegen. Wordt gratis bij je thuis geleverd.
  • Elastische fitnessbanden
   Met de elastische fitnessbanden train je overal eenvoudig je spieren.
 • Relaxzetels

  Heb je moeilijkheden om uit je zetel te geraken? Ontdek het gamma relaxzetels met 10% ledenkorting. De uitstaphulp maakt het eenvoudiger om uit je zetel op te staan. De elektromotor brengt de voetensteun en het ruggedeelte immers gelijktijdig in beweging, zodat je vlot en comfortabel kunt opstaan. 

 • Veiligheid in de badkamer
  De badkamer is een plek waar vaak ongelukken gebeuren. Bij shopavita.be vind je heel wat hulpmiddelen met 10% korting om je badkamer valveilig te maken. Denk maar aan een antislipmatje, een douchekruk of een wandbeugel om veilig overeind te komen.

Lees ook

De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden.