NieuwsAutonomie
21 september 2018

deel

Prijs van de liefde daalt voor personen met een handicap

Heb je als persoon met een handicap recht op een integratietegemoetkoming en ben je gehuwd of woon je samen? Dan is dat financieel in je nadeel, want de inkomsten van je partner tellen mee bij de berekening van je tegemoetkoming. Dat heet de ‘prijs van de liefde’. Er is gelukkig goed nieuws: sinds 1 augustus 2018 is het vrijstellingsbedrag van het inkomen van de partner verhoogd.

Hogere tegemoetkomingen

Bij de berekening van je integratietegemoetkoming houdt de FOD Sociale Zekerheid ook rekening met de inkomsten van je partner. In een notendop: hoe meer je partner verdient, hoe lager je integratietegemoetkoming. Dat vrijstellingsbedrag voor de inkomsten van de partner is sinds 1 augustus echter verhoogd. Concreet: de FOD Sociale Zekerheid zal pas rekening houden met het inkomen van je partner vanaf 39.289,17 euro per jaar. Daarvoor was dat al vanaf 22.450.95 euro. Het gevolg: sommige personen met een handicap zullen een hogere tegemoetkoming krijgen. En anderen die voordien geen recht hadden op zo’n tegemoetkoming, zullen nu wel in aanmerking komen.

Wat moet je doen?

  • Heb je nu al recht op een integratietegemoetkoming en woon je samen? Dan moet je niets doen. Het bedrag van je tegemoetkoming wordt automatisch aangepast aan de nieuwe regels.
  • Werd je aanvraag geweigerd en denk je nu wel in aanmerking te komen voor een integratietegemoetkoming? Dien dan zeker een nieuwe aanvraag in via MyHandicap. Je doet die aanvraag best vóór november 2018.

Meer info

 

Lees ook

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”

Het verhaal van Jeroen

Een landrot zal Jeroen nooit worden. Zeker niet sinds hij 3 jaar geleden met zijn brommer tegen een stilstaande bestelwagen smakte: "Mijn rechterbeen was verbrijzeld. Het heeft zes operaties gekost om alles weer min of meer te reconstrueren."