Nieuws Autonomie
16 juli 2020

deel

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Orgaandonor worden in enkele kliks

Online registreren

In België ben je potentieel een orgaandonor tenzij je je daar bij leven expliciet hebt tegen verzet. In de praktijk nemen artsen nooit zomaar een orgaan weg en contacteert hij/zij jouw naasten om dit na te vragen wanneer je jouw wilsverklaring niet hebt geregistreerd.

Sinds 1 juli kan je jouw voorkeur niet alleen laten registreren via het gemeentehuis, maar kan je het ook doen via jouw huisarts of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be. Dan moet je je eerst aanmelden met jouw eID of via itsme.

Hoe zit het met ander menselijk lichaamsmateriaal?

Tot nu toe gold een registratie als orgaandonor automatisch ook voor ander menselijk lichaamsmateriaal maar dat is aangepast.

Je kan voor volgende mogelijkheden je wensen opgeven:

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten:
    • Gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt
    • Gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen
    • Gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden
 

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.