NieuwsAutonomie
16 juli 2020

deel

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Orgaandonor worden in enkele kliks

Online registreren

In België ben je potentieel een orgaandonor tenzij je je daar bij leven expliciet hebt tegen verzet. In de praktijk nemen artsen nooit zomaar een orgaan weg en contacteert hij/zij jouw naasten om dit na te vragen wanneer je jouw wilsverklaring niet hebt geregistreerd.

Sinds 1 juli kan je jouw voorkeur niet alleen laten registreren via het gemeentehuis, maar kan je het ook doen via jouw huisarts of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be. Dan moet je je eerst aanmelden met jouw eID of via itsme.

Hoe zit het met ander menselijk lichaamsmateriaal?

Tot nu toe gold een registratie als orgaandonor automatisch ook voor ander menselijk lichaamsmateriaal maar dat is aangepast.

Je kan voor volgende mogelijkheden je wensen opgeven:

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten:
    • Gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt
    • Gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen
    • Gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden
 

Lees ook

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.