NieuwsAutonomie
23 mei 2016

deel

Meer aandacht voor dementie in opleiding artsen

Tegen 2050 zal het aantal dementiegevallen verdrievoudigen. Bovendien wordt slechts 20% à 50% van de gevallen vastgesteld, en dan vaak nog te laat. De Hoge Gezondheidsraad pleit daarom voor meer aandacht voor deze ziekte tijdens de opleiding van artsen en andere zorgverleners.

Levenslang leren over dementie

Symptomen leren herkennen, de verschillende behandelingen, …: het is belangrijk dat artsen en andere zorgverleners goed op de hoogte zijn over de verschillende aspecten van dementie. De ziekte is namelijk een complex probleem met een impact op menselijk, maatschappelijk en ethisch vlak. Volgens de Hoge Gezondheidsraad moeten er daarom dementieopleidingen komen. Het is beter om levenslang te leren over de ziekte dan een eenmalige cursus van één dag te volgen. Zo kunnen artsen en andere zorgverleners vroegtijdige dementie sneller herkennen en de best mogelijke verzorging bieden.

Ook voor het grote publiek…

Niet alleen artsen moeten goed geïnformeerd zijn over dementie. De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont dat de hele samenleving een goed beeld moet hebben over de ziekte. Op die manier kan ook de naaste omgeving van een patiënt de signalen tijdig herkennen. Die sensibilisering is ook belangrijk om de frequente stigmatisering van mensen met dementie tegen te gaan. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad.


Artikel tags:

Lees ook

Het verhaal van Ghislaine

2 partners overleefde Ghislaine. Haar eerste echtgenoot stierf aan een hersentumor. De tweede aan longkanker. ‘Daardoor ben ik mij er elke dag heel erg van bewust dat het morgen plots helemaal anders kan zijn.’