Nieuws Autonomie
23 mei 2016

deel

Meer aandacht voor dementie in opleiding artsen

Tegen 2050 zal het aantal dementiegevallen verdrievoudigen. Bovendien wordt slechts 20% à 50% van de gevallen vastgesteld, en dan vaak nog te laat. De Hoge Gezondheidsraad pleit daarom voor meer aandacht voor deze ziekte tijdens de opleiding van artsen en andere zorgverleners.

Levenslang leren over dementie

Symptomen leren herkennen, de verschillende behandelingen, …: het is belangrijk dat artsen en andere zorgverleners goed op de hoogte zijn over de verschillende aspecten van dementie. De ziekte is namelijk een complex probleem met een impact op menselijk, maatschappelijk en ethisch vlak. Volgens de Hoge Gezondheidsraad moeten er daarom dementieopleidingen komen. Het is beter om levenslang te leren over de ziekte dan een eenmalige cursus van één dag te volgen. Zo kunnen artsen en andere zorgverleners vroegtijdige dementie sneller herkennen en de best mogelijke verzorging bieden.

Ook voor het grote publiek…

Niet alleen artsen moeten goed geïnformeerd zijn over dementie. De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont dat de hele samenleving een goed beeld moet hebben over de ziekte. Op die manier kan ook de naaste omgeving van een patiënt de signalen tijdig herkennen. Die sensibilisering is ook belangrijk om de frequente stigmatisering van mensen met dementie tegen te gaan. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad.


Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.