NieuwsAutonomie
23 mei 2016

deel

Meer aandacht voor dementie in opleiding artsen

Tegen 2050 zal het aantal dementiegevallen verdrievoudigen. Bovendien wordt slechts 20% à 50% van de gevallen vastgesteld, en dan vaak nog te laat. De Hoge Gezondheidsraad pleit daarom voor meer aandacht voor deze ziekte tijdens de opleiding van artsen en andere zorgverleners.

Levenslang leren over dementie

Symptomen leren herkennen, de verschillende behandelingen, …: het is belangrijk dat artsen en andere zorgverleners goed op de hoogte zijn over de verschillende aspecten van dementie. De ziekte is namelijk een complex probleem met een impact op menselijk, maatschappelijk en ethisch vlak. Volgens de Hoge Gezondheidsraad moeten er daarom dementieopleidingen komen. Het is beter om levenslang te leren over de ziekte dan een eenmalige cursus van één dag te volgen. Zo kunnen artsen en andere zorgverleners vroegtijdige dementie sneller herkennen en de best mogelijke verzorging bieden.

Ook voor het grote publiek…

Niet alleen artsen moeten goed geïnformeerd zijn over dementie. De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont dat de hele samenleving een goed beeld moet hebben over de ziekte. Op die manier kan ook de naaste omgeving van een patiënt de signalen tijdig herkennen. Die sensibilisering is ook belangrijk om de frequente stigmatisering van mensen met dementie tegen te gaan. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad.


Artikel tags:

Lees ook

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.