NieuwsAutonomie
23 mei 2016

deel

Meer aandacht voor dementie in opleiding artsen

Tegen 2050 zal het aantal dementiegevallen verdrievoudigen. Bovendien wordt slechts 20% à 50% van de gevallen vastgesteld, en dan vaak nog te laat. De Hoge Gezondheidsraad pleit daarom voor meer aandacht voor deze ziekte tijdens de opleiding van artsen en andere zorgverleners.

Levenslang leren over dementie

Symptomen leren herkennen, de verschillende behandelingen, …: het is belangrijk dat artsen en andere zorgverleners goed op de hoogte zijn over de verschillende aspecten van dementie. De ziekte is namelijk een complex probleem met een impact op menselijk, maatschappelijk en ethisch vlak. Volgens de Hoge Gezondheidsraad moeten er daarom dementieopleidingen komen. Het is beter om levenslang te leren over de ziekte dan een eenmalige cursus van één dag te volgen. Zo kunnen artsen en andere zorgverleners vroegtijdige dementie sneller herkennen en de best mogelijke verzorging bieden.

Ook voor het grote publiek…

Niet alleen artsen moeten goed geïnformeerd zijn over dementie. De Hoge Gezondheidsraad beklemtoont dat de hele samenleving een goed beeld moet hebben over de ziekte. Op die manier kan ook de naaste omgeving van een patiënt de signalen tijdig herkennen. Die sensibilisering is ook belangrijk om de frequente stigmatisering van mensen met dementie tegen te gaan. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad.


Artikel tags:

Lees ook

04 mei 2021

41 % van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt. 

Annick is verzorgende bij Theresia (88). "Ze is een vertrouwenspersoon."

Theresia (88) is zorgebehoevend, haar dochter Anne-Marie (63) is haar mantelzorger. Maar toen de man van Theresia in het ziekenhuis belandde, stelden de hulpverleners een ultimatum: hij mocht pas naar huis als er hulp in huis kwam, om zo ook dochter Anne-Marie te ontlasten. Die hulp kwam er via Partena en OZ. De dienst Thuiszorg stuurde Annick naar Theresia en ze hadden meteen een goede klik.