Je tweede carrière: je pensioen

Na een lange, intensieve loopbaan is je pensioen aangebroken. Niets moet, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid en je hobby's. Hoe begin je eraan? We geven je een aantal tips.
Je tweede carrière: je pensioen

Tip 1: Samen op pensioen? Praat erover

Ben je samen met je partner op pensioen? Praat erover met elkaar en behoud een belangrijk deel van je eigen tijdsbesteding. Houd tijd voor je eigen hobby. Het is niet omdat je samen op pensioen bent dat je nu plots alles samen moet gaan doen of dat je je helemaal moet gaan aanpassen aan je partner en omgekeerd.

Tip 2: Onderhoud je eigen sociale contacten

Ook hier hoef je niet alles samen te doen. Jullie kunnen elk voor zich nog nieuwe vrienden maken en dat hoeven niet altijd gemeenschappelijke vrienden te zijn. 
Wist je trouwens dat er op dat vlak een groot verschil is tussen mannen en vrouwen? Voor mannen worden de collega’s vaak als vrienden beschouwd en is de vriendenkring buiten het werk bijgevolg kleiner. Mannen moeten dus tijdens of in aanloop naar hun pensioen vaak nog op zoek naar nieuwe vrienden. Vrouwen hebben meestal een grotere vriendenkring buiten het werk en willen die tijdens hun pensioen ook onderhouden.

Tip 3: Bewaak je grenzen

Ben je een zorgend type? Bewaak dan extra goed je eigen grenzen eenmaal je op pensioen bent.  Voor je het weet zit je agenda vol met zorgtaken. Zijn de kleinkinderen elke dag bij jou? Ben je geneigd om nog meer dan anders te zorgen voor anderen? Het belangrijkste is dat jij dit zelf graag wilt en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Stel je agenda niet volledig open, maar plan zelf je agenda. 

Tip 4: Houd je geest actief

Ontwikkel je creatief denken. Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren en prikkel je brein. Geef dementie ook geen kans. Opnieuw studeren? Deel uitmaken van een vereniging? Een onderwerp volgen op het internet, reageren op fora, een eigen blog beginnen, ... Er zijn tal van mogelijkheden.

Tip 5: Lachen is gezond

Breng heel bewust humor in je leven.  Verzamel moppen, kijk naar humoristische shows, ga naar stand-up comedians kijken, doe aan lachyoga, … Alles gaat beter wanneer je (glim)lacht.

Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.