Je tweede carrière: je pensioen

Na een lange, intensieve loopbaan is je pensioen aangebroken. Niets moet, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid en je hobby's. Hoe begin je eraan? We geven je een aantal tips.
Je tweede carrière: je pensioen

Tip 1: Samen op pensioen? Praat erover

Ben je samen met je partner op pensioen? Praat erover met elkaar en behoud een belangrijk deel van je eigen tijdsbesteding. Houd tijd voor je eigen hobby. Het is niet omdat je samen op pensioen bent dat je nu plots alles samen moet gaan doen of dat je je helemaal moet gaan aanpassen aan je partner en omgekeerd.

Tip 2: Onderhoud je eigen sociale contacten

Ook hier hoef je niet alles samen te doen. Jullie kunnen elk voor zich nog nieuwe vrienden maken en dat hoeven niet altijd gemeenschappelijke vrienden te zijn. 
Wist je trouwens dat er op dat vlak een groot verschil is tussen mannen en vrouwen? Voor mannen worden de collega’s vaak als vrienden beschouwd en is de vriendenkring buiten het werk bijgevolg kleiner. Mannen moeten dus tijdens of in aanloop naar hun pensioen vaak nog op zoek naar nieuwe vrienden. Vrouwen hebben meestal een grotere vriendenkring buiten het werk en willen die tijdens hun pensioen ook onderhouden.

Tip 3: Bewaak je grenzen

Ben je een zorgend type? Bewaak dan extra goed je eigen grenzen eenmaal je op pensioen bent.  Voor je het weet zit je agenda vol met zorgtaken. Zijn de kleinkinderen elke dag bij jou? Ben je geneigd om nog meer dan anders te zorgen voor anderen? Het belangrijkste is dat jij dit zelf graag wilt en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Stel je agenda niet volledig open, maar plan zelf je agenda. 

Tip 4: Houd je geest actief

Ontwikkel je creatief denken. Ga op zoek naar nieuwe dingen om te leren en prikkel je brein. Geef dementie ook geen kans. Opnieuw studeren? Deel uitmaken van een vereniging? Een onderwerp volgen op het internet, reageren op fora, een eigen blog beginnen, ... Er zijn tal van mogelijkheden.

Tip 5: Lachen is gezond

Breng heel bewust humor in je leven.  Verzamel moppen, kijk naar humoristische shows, ga naar stand-up comedians kijken, doe aan lachyoga, … Alles gaat beter wanneer je (glim)lacht.

Artikel tags:

Lees ook

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.