Nieuws Autonomie
24 januari 2019

deel

Incontinentie meer behandelingen en minder luiers

Incontinentie valt wel degelijk doeltreffend te behandelen. Alleen gebeurt dat in ons land veel te weinig. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) roept op om niet te snel naar luiers te grijpen en zowel patiënten als zorgverleners meer te informeren over de behandelmogelijkheden.

Vergoedingen vooral gebruikt voor luiers

Eerst proberen te behandelen, daarna luiers. In die volgorde dus. Dat vraagt het KCE, nadat uit hun studie bleek dat de vaste vergoedingen (forfaits) voor mensen met incontinentie vooral gebruikt worden om luiers en inlegverband te kopen. En dat terwijl er wel degelijk doeltreffende behandelingen voor incontinentie bestaan, zoals revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen. Bovendien bleken niet alle zorgverleners en patiënten te weten dat dergelijke vaste vergoedingen bestonden.

Meer informeren en vergoedingen beter gebruiken

In ons land kampen ongeveer 400.000 mensen met verschillende graden van incontinentie. Het KCE vraagt concreet om:

  • … deze patiënten én de zorgverleners duidelijk te maken dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is.
  • … de vaste vergoedingen te gebruiken om behandelingen op te starten in plaats van onmiddellijk naar luiers te grijpen.
  • … de samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten) te bevorderen.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.