NieuwsAutonomie
24 januari 2019

deel

Incontinentie meer behandelingen en minder luiers

Incontinentie valt wel degelijk doeltreffend te behandelen. Alleen gebeurt dat in ons land veel te weinig. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) roept op om niet te snel naar luiers te grijpen en zowel patiënten als zorgverleners meer te informeren over de behandelmogelijkheden.

Vergoedingen vooral gebruikt voor luiers

Eerst proberen te behandelen, daarna luiers. In die volgorde dus. Dat vraagt het KCE, nadat uit hun studie bleek dat de vaste vergoedingen (forfaits) voor mensen met incontinentie vooral gebruikt worden om luiers en inlegverband te kopen. En dat terwijl er wel degelijk doeltreffende behandelingen voor incontinentie bestaan, zoals revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen. Bovendien bleken niet alle zorgverleners en patiënten te weten dat dergelijke vaste vergoedingen bestonden.

Meer informeren en vergoedingen beter gebruiken

In ons land kampen ongeveer 400.000 mensen met verschillende graden van incontinentie. Het KCE vraagt concreet om:

  • … deze patiënten én de zorgverleners duidelijk te maken dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is.
  • … de vaste vergoedingen te gebruiken om behandelingen op te starten in plaats van onmiddellijk naar luiers te grijpen.
  • … de samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten) te bevorderen.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Artikel tags:

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.