NieuwsAutonomie
24 januari 2019

deel

Incontinentie meer behandelingen en minder luiers

Incontinentie valt wel degelijk doeltreffend te behandelen. Alleen gebeurt dat in ons land veel te weinig. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) roept op om niet te snel naar luiers te grijpen en zowel patiënten als zorgverleners meer te informeren over de behandelmogelijkheden.

Vergoedingen vooral gebruikt voor luiers

Eerst proberen te behandelen, daarna luiers. In die volgorde dus. Dat vraagt het KCE, nadat uit hun studie bleek dat de vaste vergoedingen (forfaits) voor mensen met incontinentie vooral gebruikt worden om luiers en inlegverband te kopen. En dat terwijl er wel degelijk doeltreffende behandelingen voor incontinentie bestaan, zoals revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen. Bovendien bleken niet alle zorgverleners en patiënten te weten dat dergelijke vaste vergoedingen bestonden.

Meer informeren en vergoedingen beter gebruiken

In ons land kampen ongeveer 400.000 mensen met verschillende graden van incontinentie. Het KCE vraagt concreet om:

  • … deze patiënten én de zorgverleners duidelijk te maken dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is.
  • … de vaste vergoedingen te gebruiken om behandelingen op te starten in plaats van onmiddellijk naar luiers te grijpen.
  • … de samenwerking tussen alle betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten) te bevorderen.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Artikel tags:

Lees ook

Het verhaal van Ghislaine

2 partners overleefde Ghislaine. Haar eerste echtgenoot stierf aan een hersentumor. De tweede aan longkanker. ‘Daardoor ben ik mij er elke dag heel erg van bewust dat het morgen plots helemaal anders kan zijn.’