Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.
Heleen en haar fiets

Fietsen

Omwille van haar beperkingen, verblijft Heleen tijdens de week in een voorziening voor mensen met een ernstig mentale beperking. Daar krijgt ze de beste zorgen, in een warme omgeving. Op woensdag is het feest, want dan krijgt Heleen trouw bezoek van haar mama en grootouders. In het weekend gaat ze naar huis.

Heleen kan heel wat zelf op motorisch vlak, zo is wandelen en trappen nemen geen enkel probleem. Haar mentale achterstand zorgt er wel voor dat ze constant toezicht en hulp nodig heeft. Zo is Heleen gek op fietsen. Alleen is het sturen wat moeilijk; ze is zich niet bewust van wat er allemaal rond haar gebeurd. Ook het anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers is onmogelijk voor haar. Daarbij zorgen de epilepsieaanvallen voor een onzeker element, waardoor alleen fietsen voor het meisje onmogelijk is.

Samen met het gezin

Voor de ouders en broer van Heleen is het heel moeilijk om met z’n allen iets te doen in het weekend. En dat is best jammer, want Heleen vindt het geweldig om samen te zijn met haar gezin, en dan liefst terwijl ze een fietsuitstap maken. Het gezin woont in een bosrijk gebied , ideaal dus om met z’n allen er een namiddag op uit te trekken. Vroeger gebeurde dit heel vaak met de koets. De koets biedt echter weinig mogelijkheden om Heleen goed in de gaten te kunnen houden. Bovendien ziet Heleen amper iets van haar omgeving.

Hulp van de ergotherapeut van Partena

Samen met de Dienst Maatschappelijk Werk van Partena Ziekenfonds, hebben de mama en papa van Heleen gekeken wat de opties zijn qua fietsen. Zo waren er verschillende vereisten om Heleen zo comfortabel en veilig mogelijk te laten genieten van een fietstocht. Er werd getest en gepraat. Uiteindelijk werd er besloten om te kiezen voor een driewieltandem. Met hulp van de ergotherapeut werd een aanvraag en motivatie ingediend bij het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap). Mits goedkeuring van het VAPH is het mogelijk om financiële steun te krijgen voor hulpmiddelen die het leven van mensen met een beperking een pak aangenamer en makkelijker kunnen maken. Daarbovenop is het prijskaartje van een driewieltandem niet mals.

Zo'n maand geleden kregen de ouders van Heleen fijn nieuws. De aanvraag werd goedgekeurd. Zo werd de aankoop van de tandem een realistische droom. De verrassing was helemaal compleet toen de grootvader van Heleen besloot zijn kleindochter het resterende bedrag voor de fiets cadeau te doen.

Hij is er!

Zo kunnen ze nu met z’n allen gaan fietsen zonder hun fietsrit constant te moeten onderbreken. Heleen zit comfortabel en krijgt voldoende ondersteuning. Mama en papa kunnen sturen, terwijl Heleen op haar eigen tempo kan mee trappen. Als het meisje een epilepsieaanval heeft, biedt de fiets voldoende ondersteuning opdat ze haar op een veilige manier Heleen terug naar huis kunnen brengen.

En hoe gaat het nu met Heleen? Fantastisch. Als het van haar afhangt, wordt er elke dag in het weekeinde gefietst. Een win-win voor de mama en papa van Heleen, want zo kan ze geen deugnieterij uithalen!

Alles wat je moet weten over de keuze van je ziekenfonds

Heb jij al nagedacht over de keuze van je ziekenfonds? Ontdek er alles over in onze gratis gids.

 

keuze ziekenfonds

 

Lees ook

Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”

Het verhaal van Jeroen

Een landrot zal Jeroen nooit worden. Zeker niet sinds hij 3 jaar geleden met zijn brommer tegen een stilstaande bestelwagen smakte: "Mijn rechterbeen was verbrijzeld. Het heeft zes operaties gekost om alles weer min of meer te reconstrueren."

Het verhaal van Hanne

Opgroeien met autisme was geen pretje voor Hanne. ‘Nog altijd geven mensen mij het gevoel dat ik een buitenbeentje ben. Ik voel me vaak klein en onbegrepen, en niet passen in deze wereld.'