Nieuws Autonomie
05 maart 2019

deel

Geen kilometerlimiet meer voor vervoerskosten van vrijwilligers

Help je soms iemand die minder mobiel is? Goed nieuws, je krijgt nu een vergoeding voor al je vervoerskosten. Daar stond een limiet van maximaal 2.000 kilometer per jaar op, maar de overheid heeft beslist om die beperking op te heffen.

Boodschappen doen, naar de kapper, …

Niet iedereen kan een beroep doen op het openbaar vervoer. Gebruik jij als vrijwilliger soms je eigen wagen om iemand die minder mobiel is naar de kapper of de dokter te brengen? Of om iemand te helpen door samen boodschappen te doen? Vroeger kreeg je daarvoor een kostenvergoeding voor maximaal 2.000 kilometer per jaar. Daar komt nu verandering in. Die wettelijke limiet valt weg, waardoor vrijwilligers een vergoeding kunnen krijgen voor een onbeperkt aantal kilometers. 

Betere ondersteuning

Met deze maatregel wil de overheid de vrijwilligers in ons land beter ondersteunen. Met een vernieuwde vrijwilligerswet krijgen ongeveer 1,2 miljoen vrijwilligers een verduidelijkt en versterkt statuut. “Onze vrijwilligers zijn de lijm in onze samenleving: ze brengen en houden mensen samen. Zij verdienen een duidelijk statuut”, klinkt het bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.