NieuwsAutonomie
05 maart 2019

deel

Geen kilometerlimiet meer voor vervoerskosten van vrijwilligers

Help je soms iemand die minder mobiel is? Goed nieuws, je krijgt nu een vergoeding voor al je vervoerskosten. Daar stond een limiet van maximaal 2.000 kilometer per jaar op, maar de overheid heeft beslist om die beperking op te heffen.

Boodschappen doen, naar de kapper, …

Niet iedereen kan een beroep doen op het openbaar vervoer. Gebruik jij als vrijwilliger soms je eigen wagen om iemand die minder mobiel is naar de kapper of de dokter te brengen? Of om iemand te helpen door samen boodschappen te doen? Vroeger kreeg je daarvoor een kostenvergoeding voor maximaal 2.000 kilometer per jaar. Daar komt nu verandering in. Die wettelijke limiet valt weg, waardoor vrijwilligers een vergoeding kunnen krijgen voor een onbeperkt aantal kilometers. 

Betere ondersteuning

Met deze maatregel wil de overheid de vrijwilligers in ons land beter ondersteunen. Met een vernieuwde vrijwilligerswet krijgen ongeveer 1,2 miljoen vrijwilligers een verduidelijkt en versterkt statuut. “Onze vrijwilligers zijn de lijm in onze samenleving: ze brengen en houden mensen samen. Zij verdienen een duidelijk statuut”, klinkt het bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Artikel tags:

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.