NieuwsAutonomie
30 september 2019

deel

Erkenning van mantelzorgers onuitvoerbaar op 1 oktober 2019

Op 25 april 2019 keurde het federale Parlement een nieuwe wet goed rond de erkenning van mantelzorgers. Dat officiƫle statuut moet gepaard gaan met bepaalde sociale rechten, waaronder een specifiek verlof voor mantelzorgers. Jammer genoeg zal deze wet op 1 oktober 2019 nog niet uitgevoerd kunnen worden.

Nood aan erkenning

Mantelzorgers vervullen een essentiële rol binnen onze maatschappij. De ziekenfondsen hebben dan ook actief meegewerkt aan deze wet. Want zo’n erkenning is heel belangrijk om mantelzorgers beter te ondersteunen.

(Nog) niet op 1 oktober

De ziekenfondsen juichen dit politieke initiatief dus toe. Alleen kan de wet op 1 oktober 2019 praktisch nog niet uitgevoerd worden.

Waarom? Zonder de praktische modaliteiten (aanvraagprocedure, formulieren, links met de RVA, enz.) kunnen de ziekenfondsen de mantelzorgers onder hun leden onmogelijk een attest afleveren om hun statuut te erkennen. We betreuren dit enorm, maar zullen proactief blijven meewerken om de wet zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren.

Meer info

Neem contact op met de sociale dienst van je ziekenfonds.

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.